מסגרת עם רקע לכותרת

תרופות הקשורות ל- Floppy Iris Syndrome

תמונת נושא מאמר
11.06.2025 | פרופ' מרדכי רוזנר

Lakhani M, Kwan ATH, Mihalache A, Popovic MM, Hurley B, Muni AH

Drugs Associated With Floppy Iris Syndrome: A Real-World Population-Based Study

 

סינדרום (FIS) Floppy Iris Syndrome מסבך את ניתוח הירוד, כאשר קשתית רפויה מגדילה את הסיכון לתוצאות ניתוחיות לא טובות ותחלואה ממושכת של העין. הסיבוכים כוללים דפורמציה קבועה של האישון, סנוור, פוטופוביה, ובעיות נלוות כמו הפרדות רשתית, אנדופתלמיטיס ופגיעות בקשתית. הסינדרום מופיע בשכיחות של 1.1% עד 12.6% ונמצא קשור חזק בינו לבין תרופות המשפיעות על טונוס שריר ה- dilator של הקשתית, כמו באלפא-בלוקרים סיסטמיים כגון tamsulosin. ליותר ממחצית החולים עם FIS יש מחלות נוספות כמו סוכרת ויתר לחץ-דם, אשר גם הן פוגעות במידריאזיס. גם סינדרום פסאודואקספוליאציה זוהה כגורם סיכון בלתי תלוי שלא קשור לשימוש באלפא בלוקרים. ה- FIS שכיח יותר בגברים, בעיקר בגלל שימוש נפוץ בתרופות אנטגוניסטיות סלקטיביות לרצפטור האדרנרגי של אלפא 1 במצבים של היפרפלסיה שפירה של הפרוסטטה, וללא קשר למשך הטיפול. הפסקת השימוש בתרופות לא מקטין את הסיכון. שימוש ב- Tamsulosin מגדיל את הסיכון ל-FIS במהלך ניתוח ירוד פי 40 בהשוואה לתרופות חליפות. גורמי סיכון נוספים הם אורך אקסיאלי קצר, יתר לחץ דם, ותרופות כמו α reductase inhibitors, תרופות אנטי-פסיכוטיות, benzodiazepines ו- rivastigmine. אמצעים מניעתיים הכוללים שימוש באפינפרין לתוך הלשכה, אטרופין טופיקלי ו- NSAIDs, הינם בעלי יעילות מועטה במקרים עם סיכון גבוה. במקרים כאלה יש לתכנן את הניתוח כך שהצלחתו תובטח. נשים המטופלות ב- ARAs למצבים כמו חסימה של כיס השתן ונפרוליטיאזיס, מצויות גם כן בסיכון מוגבר להתפתחות FIS במהלך ניתוח ירוד. כאשר מתפתחת קשתית רפויה בניתוח ירוד בנשים הדבר כרוך בסיבוכים קשים יותר, וגובר הסיכון לאיבוד תאי אנדותל של הקרנית, בצקת קרנית, בצקת של הקשתית, קריעה של זונולות, קריעה של קופסית אחורית ואיבוד זגוגית. הדבר מדגיש את החשיבות  של זיהוי גורמי סיכון ספציפיים למגדר בעת הבדיקה שלפני ניתוח ירוד, כדי להתכונן טוב יותר ולהתמודד טוב יותר עם סיבוכים צפויים. למרות הקשר שמוכח היטב בין אלפא-בלוקרים ל- FIS, נמצא בסקר שרק 35% מהרופאים הראשוניים היו מודעים לקשר זה, ופחות מ- 10% מהם מתעניינים במצב הירוד למני מתן תרופות כאלה. בנוסף, לא נערך אף מחקר שבדק את כל התרופות המותרות על פי ה- FDA, והמחקרים על FIS בנשים הינם מועטים.
 

המחקר הנוכחי בוצע כדי למצוא קשר בין FIS לבין יותר מ- 20,000 תרופות המאושרות על ידי FDA תוך התייחסות למגדר. החוקרים היו מקנדה. המחקר היה קליני ורטרוספקטיבי. נבדקו מקרים עם FIS במהלך ניתוח ירוד שדווחו למערכת Food and Drug Administration Adverse Event Reporting System מאוקטובר 2003 עד מרץ 2024. בוצעה גם בחינה של תת-קבוצות בהתאם למגדר. מתוך 12,345,128 תופעות לוואי לא רצויות שדווחו, 649 המהווים 0.0053% היו FIS במהלך ניתוח. התרופות שנמצאו בקשר חזק ל- FIS כללו imipramine, tamsulosin, ו- chlorpromazine. קבוצות התרופות שהיו בדיווח-יתר היו α1-blockers, tricyclic antidepressants, atypical antipsychotics, carbonic anhydrase inhibitors, corticosteroids, 5 α-reductase inhibitors, β-blockers, prostaglandin analogs, ו- β2-agonists. בקרב נשים התרופות שהיו בקשר חזק ל- FIS היו brinzolamide ו- salbutamol, וקשר כזה לא נמצא בגברים.
 

המסקנות היו שבנוסף ל- α1-blockers ו- atypical antipsychotics, גם tricyclic antidepressants נמצאו בין התרופות הקשורות חזק ל- FIS, עם הבדל בין המגדרים. חשוב מאד שמידע זה ישמש ליעוץ לפני ניתוח ולתכנון ניתוח הירוד.

Am J Ophthalmol 2025;275: 36–46
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה