מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' כינורי מיכאל

עורך אתר האיגוד:
ד"ר לשנו ארי

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

Risk factors for intraocular lens dislocation after phacoemulsification: A nationwide population-based cohort study

גורמי הסיכון לדיסלוקציה של עדשה תוך עינית (IOL) לאחר ניתוח ירוד בשיטת פקואמולסיפיקציה

תקציר: פרופ׳ מרדכי רוזנר

לטקסט המלא

מבוא: דיסלוקציה של עדשה תוך עינית (IOL) הינה סיבוך חמור של ניתוח ירוד, שמופיעה הן בתקופה מוקדמת והן בתקופה מאוחרת לאחר הניתוח. הן דיסלוקציה בתוך שק הקופסית (in the bag) והן דיסלוקציה מחוץ לשק הקופסית (out of the bag) יכולים להתפתח כדיסלוקציה מוקדמת, ויציבות שק הקופסית מהווה גורם חשוב בתקופה זו. ירוד טראומטי המלווה בקרע של הזונולות או בקרע של הקופסית האחורית, עשוי לתרום להתהוות דיסלוקציה מוקדמת. לעומת זאת, דיסלוקציה מאוחרת בדרך כלל מתפתחת כתוצאה מהחלשות הדרגתית של הזונולות והתכווצות שק הקופסית. רוב המקרים עם דיסלוקציה מאוחרת של עדשה תוך עינית הם של דיסלוקציה בתוך שק הקופסית.

גיל מתקדם, קוצר ראייה גבוה, אובאיטיס, טראומה, פסאודואקספוליאציה, רטיניטיס פיגמנטוזה, סוכרת, דרמטיטיס אטופית, הפרעות של רקמות החיבור, ניתוח ויטראו-רטינלי קודם והיסטוריה של התקף גלאוקומה עם זווית סגורה, זוהו כגורמי סיכון אפשריים של דיסלוקציה מאוחרת של עדשה תוך עינית. באופן כללי, גם דיסלוקציה מוקדמת וגם מאוחרת קשורות למידת היציבות של הזונולות, ולכן מושפעות מטראומה, דלקת והזדקנות.

מספר סיבות הובילו למחקר הנוכחי ממזרח אסיה: כיון שצבע הקשתית וכוח הזונולות שונים באוכלוסיות מערביות ואסייתיות, החוקרים שערו שעשוי להיות גם שוני במידת החולשה של הזונולות לאחר ניתוח ירוד באוכלוסיות אסייתיות. בנוסף לכך, פסאודואקספוליאציה שהינו גורם סיכון ידוע לדיסלוקציה של עדשה תוך עינית בגזע הלבן, לא נבדק כגורם סיכון בקרב אסייתיים. במחקר הנוכחי התאפשר לבדוק אוכלוסייה בהיקף שלא היה במחקרים קודמים – היקף של מדינה, וכלל רק חולים שעברו ניתוחי ירוד באמצעות פקואמולסיפיקציה, שלא כמו מחקרים בעבר.

שיטות: במחקר הנוכחי נבדקה כל האוכלוסייה של דרום קוריאה כדי לקבוע את השכיחות וגורמי הסיכון של דיסלוקציה של עדשה תוך עינית. הדבר התאפשר כיון שבדרום קוריאה יש ביטוח בריאות חובה המעניק טיפול רפואי לכל האוכלוסייה המונה 50 מיליון אזרחים.

החוקרים היו מסיאול, קוריאה: ממחלקת העיניים, מהמכון לחקר רפואת העתיד, מהמרכז לביו-סטטיסטיקה ואפידמיולוגיה קלינית ומהמחלקה לרפואת המשפחה של מרכז רפואי סמסונג, מבית הספר לרפואה ולמחלקה למדעי וטכנולוגיות בריאות של אוניברסיטת Sungkyunkwan, ומהמחלקה לרפואה מונעת של האוניברסיטה הקתולית של קוריאה.

המחקר היה רטרוספקטיבי והתבסס על מאגר המידע הארצי ממנו הוצאו הנתונים על 2,162,191 דרום קוריאניים שעברו ניתוחי ירוד משנת 2009 ועד 2016. הרישומים משירות ה- Health Insurance Review and Assessment (HIRA) שימשו לזיהוי גורמי סיכון אפשריים לדיסלוקציה של עדשה תוך עינית.

תוצאות: נמצאו 15,170 מקרים עם דיסלוקציה של עדשה תוך עינית שמהווים 0.7 אחוזים ממנותחי הירוד. התברר שדיסלוקציה של עדשות תוך עיניות הייתה שכיחה יותר בגברים צעירים יחסית: שיא ההיארעות היה בגיל 40-50, למרות שהגיל הממוצע של החולים עם הדיסלוקציה היה 65.25 שנים. היחס בין גברים לנשים היה 1.8. ויטרקטומיה קדמית הייתה גורם סיכון משמעותי ואילו קפסולוטומיה אחורית לאחר הניתוח, הייתה כרוכה בהגדלת הסיכון.

Lee G-I, Lim DH, Chi SA, Kim SW, Shin DW, Chung T-Y

Risk factors for intraocular lens dislocation after phacoemulsification: A nationwide population-based cohort study

American Journal of Ophthalmology (2020), doi:https://doi.org/10.1016/j.ajo.2020.03.012.

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד