מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
לטקסט המלא
גלאוקומה היא קבוצה הטרוגנית של מחלות המאופיינות בנוירופתיה מידרדרת של עצב הראייה ואיבוד שדה ראייה והיא הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם.
מעריכים שההימצאות הגלובלית של גלאוקומה היא 76 מיליון וצפויה לגדול ל- 112 מיליון עד 2040. הגורם המדויק לגלאוקומה פתוחת זווית – סוג הגלאוקומה השכיח ביותר, עדיין לא מובן במלואו, אך המסלול הסופי שלה מאופיין באפופטוזיס של תאי הגנגליון של הרשתית ואיבוד סיבים בעצב הראייה.
הנחה מקובלת היא שעקה מכנית שנובעת מהלחץ התוך עיני, כמו גם גורמי סיכון וסקולריים עיניים שונים מתווכים תהליך זה. קרוב לוודאי שהגורמים המכריעים להתפתחות גלאוקומה פתוחת זווית מייצגים מעורבות מורכבת של גורמים גנטיים, סביבתיים, אנטומיים ופיזיולוגיים. עד עתה, הלחץ התוך עייני נשאר גורם הסיכון העיקרי לגלאוקומה פתוחת זווית שניתן לשינוי, וקיים צורך לזהות גורמים נוספים שניתנים לשינוי, שאולי ישמשו כמשלימים לאסטרטגיות הטיפול הנוכחיות או יעזרו לגלות פתוגנזות נוספות של המחלה.
שתית אלכוהול מעורבת במחלות כרוניות רבות של מערכות אברים שונות, והיא הגורם השביעי בחשיבותו למות ונכות בכל העולם.
ההשפעות החריפות של אלכוהול על העיניים בבני אדם כוללות ירידה בלחץ התוך עיני שהיא זמנית ותלויה במינון, והגדלת זרימת הדם לראש עצב הראייה, פעולות שבתאוריה צריכות להיות להן השפעה מגנה כנגד התפתחות גלאוקומה. מאידך, צריכת אלכוהול כרונית מלווה במספר הפרעות נוירודגנרטיביות, קרדיווסקולריות ואנדוקרינולוגיות, כמו גם הפרעות ביוכימיות ופיזיולוגיות סיסטמיות, שלא ברור מה תפקידם ארוך הטווח או העקיף בהתפתחות גלאוקומה. בניגוד להשפעה קצרת הזמן של האלכוהול בהורדת לחץ תוך עיני, מספר מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אלכוהול ללחץ תוך עיני גבוה יותר או שכיחות של יתר לחץ תוך עיני, אך קשר כזה לא היה עקבי.
בנוסף לכך, רוב המחקרים התצפיתיים שבדקו קשר בין אלכוהול לגלאוקומה העלו תוצאות לא משמעותיות ונכשלו להוכיח קשר בטוח. הסקירות שקיימות הן מוגבלות ועוסקות בקשר בין אלכוהול לגלאוקומה במסגרת סקירות של נושאים רחבים יותר וללא בחינה של מטה-אנליזה.
המחקר הנוכחי נערך במסגרת PECO (אוכלוסייה, חשיפה, השוואה, תוצאות - Population, Exposure, Comparator, Outcomes). שאלת המחקר הייתה, באוכלוסייה הבוגרת הכללית (אוכלוסייה), מהי ההשפעה של צריכת אלכוהול (חשיפה), על הלחץ התוך עיני ועל גלאוקומה (תוצאות), בהשוואה לאלה שלא צורכים אלכוהול (השוואה). הבנה טובה יותר של קשרים אלה עשויה לאפשר תובנה של מנגנונים אפשריים של התפתחות נאורופתיה אופטית גלאוקומטוטית, להנחות מחקר עתידי ולאפשר ניסוח המלצות קליניות בנוגע לסגנון חיים.
החוקרים היו מבריטניה, קנדה וארה"ב: מבית החולים לעיניים מורפילדס בלונדון, מאוניברסיטת קלגרי באלברטה, מבית הספר לרפואה קלינית של אוניברסיטת קיימברידג', ממכון UCL למדע קרדיו-וסקולרי בלונדון, מבית הספר לרפואה Icahn בהר-סיני, ניו-יורק, מבית הספר לרפואה הרווארד בבוסטון, ומבית החולים סנט תומס בלונדון.
הסקירה השיטתית הנוכחית והמטה-אנליזה מסכמים את ההוכחות הקיימות היום בנוגע לקשר בין צריכת אלכוהול ללחץ תוך עיני וגלאוקומה פתוחת זווית. מאמרים מתאימים משלושה מאגרי מידע (PubMed, Embase, Scopus) נבדקו וערכם הוערך באופן בלתי תלוי על ידי שני סוקרים.
נכללו כל המחקרים שהיו מחקרי מקרה-בקרה (case control), מחקרי חתך רוחב (cross-sectional) ומחקרי עוקבה (cohort) שדיווחו על השפעה כמותית ורווח בר-סמך (confidence interval) של 95% עבור הקשר בין צריכת אלכוהול ללחץ תוך עיני או גלאוקומה פתוחת זווית. ודעות ההוכחה (certainty of evidence) הוערכה בהתאמה ל-Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE).
בסקירה השיטתית נכללו 34 מחקרים. עשרה מחקרים שבדקו קשר בין אלכוהול ללחץ תוך עיני מצאו התאמה בין צריכת אלכוהול ללחץ תוך עיני מוגבר ושכיחות מוגברת של יתר לחץ תוך עיני, אם כי מידת ההשפעה המרבית הייתה קטנה. אחד עשרה מתוך 26 המחקרים, שכללו 173,058 משתתפים, בדקו את הקשר בין אלכוהול לגלאוקומה פתוחת זווית ואפשרו ביצוע מטה-אנליזה על תוצאותיהם.
נמצא קשר חיובי בין צריכה כלשהי של אלכוהול לבין היארעות ושכיחות של גלאוקומה פתוחת זווית. אולם, ודעות ההוכחות על פי GRADE הייתה נמוכה מאד.
המסקנות היו, שלמרות שהמטה-אנליזה הנוכחית מצביעה על אפשרות של קשר מזיק בין צריכת אלכוהול לגלאוקומה פתוחת זווית, יש לפרש בזהירות רבה תוצאה זו בגלל החולשה והשונות של בסיס ההוכחות, ההשפעה המועטה והמשמעותיות הגבולית מבחינה סטטיסטית. למרות כל ההסתייגויות האלה, הממצאים רלוונטיים מבחינה קלינית, ויש לבצע מחקרים נוספים כדי לחזק את איכות ההוכחה.
Stuart KS, Madjedi K, Luben RN, Chua SYL, Warwick AN, Chia M, Pasquale LR, Wiggs JL, Kang JH, Hysi PG, Tran JH, Foster PJ, Khawaja AP, on behalf of the Modifiable Risk Factors for Glaucoma Collaboration Alcohol, Intraocular Pressure, and Open-Angle Glaucoma A Systematic Review and Meta-analysis. Ophthalmology 2022;129:637-652