ניוון מקולרי מחמת גיל (AMD) כולל נזק מתקדם למקולה. זוהי מחלה מורכבת[ מרובת גורמים, שכיום מהווה גורם מוביל לעיוורון. עם הזדקנות האוכלוסייה העולמית השכיחות של AMD צפויה לגדול. באוכלוסיית קוריאה מעל גיל 40 השכיחות הייתה 35.43 ל- 100,000. ממאירות נחשבת פעמים רבות למחלה ניוונית והסיכון שלה גדל עם הגיל. יש הוכחות לכך שלממאירות ול- AMD יש גורמי סיכון דומים כמו עישון, גנים שקשורים לדלקות (complement factor H polymorphisms), עקה חימצונית ודלקת ריאות זיהומית מקלמידיה. על הקשר בין ממאירות ל- AMD דווח במספר מחקרים: במחקר מפינלנד נמצא קשר בין ממאירות לפגיעה בראייה. עליה בערך ב- 20% בהיארעות ממאירות נמצאה במקרים עם פגיעה בראייה בגלל AMD, אולם המחקר זה היה מספר קטן יחסית של מקרים. במחקר פרוספקטיבי מבוסס אוכלוסייה Atherosclerosis Risk in Communities Study נמצא קשר בין שלב מוקדם של AMD לתמותה מממאירות, אולם כיון שבמחקר זה התוצא שנבדק היה תמותה ולא שכיחות, לא ניתן לדעת ממנו מה הקשר בין AMD לממאירות. במחקר גדול אחר, בו נבדק הקשר לשלושה סוגי ממאירויות ספציפיים, נמצא בחולי AMDסיכון מוגבר של קרצינומה של תאי כליה וסיכון נמוך יותר של סרטן לבלב.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לתאר את הקשר בין AMD לשכיחות ממאירויות במיקומים ספציפיים בגוף באוכלוסייה גדולה ולקבוע אם הקשר מותנה בפגיעה בראייה. החוקרים היו מקוראה הדרומית. הם השתמשו בבסיס המידע של שרות ביטוח הבריאות הלאומי של קוראה מ- 2009 עד 2019, וכללו במחקר אנשים שהשתתפו בסקר הבריאות הלאומי ב- 2009. אנשים אלה חולקו על פי הימצאות AMD ופגיעה בראייה. ממאירות אותרה על פי האבחנה העיקרית לפי המהדורה העשירית של International Classification of Disease. נעשה שימוש במודל סטטיסטי של סיכונים להשוואת הסיכונים לממאירויות באזורים ספציפיים. במחקר השתתפו 4,088,814 אנשים, ל- 51,596 היה AMD ומתוכם ל- 3,683 הייתה פגיעה בראייה. תקופת המעקב הממוצעת הייתה 9.6 שנים. הסיכון הכללי של ממאירות היה אפסי. הסיכון לממאירות היפר-וסקולרית כמו של תירואיד וכליה היה יחסית גבוה, והסיכון של ממאירות בקיבה היה נמוך בחולים עם AMD יחסית לאנשים ללא AMD.
המסקנה הייתה שתתכן אפשרות של קשר בין AMD לממאירויות מסוימות. הסיכון המוגבר של ממאירות בתירואיד ובכליה בחולי AMD עשוי להעיד על קשר בין AMD לגידולים היפר-וסקולריים.
למאמר המלא