מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' כינורי מיכאל

עורך אתר האיגוד:
ד"ר לשנו ארי

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

שכיחות אנדופתלמיטיס וגישות הטיפול לאחר פעולות תוך עיניות

מאז תחילת הניתוחים התוך-עיניים, אנדופתלמיטיס הינו סיבוך ניתוחי מסכן ראייה מפחיד, ומאמץ רב הושקע כדי להפחית את שכיחותו. מאמץ זה הצליח במידה רבה במהלך המאה שעברה. בעזרת סטריליזציה מודרנית ירדה שכיחות אנדופתלמיטיס לקרוב ל- 1% באמצע המאה שעברה. במהלך 50 השנים שלאחר מכן שיעור האנדופתלמיטיס המשיך לרדת עד להתחלת המאה הנוכחית. מאז, חקר האנדופתלמיטיס התפצל למחקרים שהתמקדו בתת-התמחויות שונות ובטכניקות הניתוחיות, דבר שמקשה להשוות את השכיחות באוכלוסיות שונות ותקופות שונות. ניסיון לעקוב אחר גישותת הטיפול באנדופתלמיטיס לאורך הזמן נתקל בקשיים דומים. מאז 1995 כאשר פורסם ה- Endophthalmitis Vitrectomy Study (EVS), הטיפול המקובל באנדופתלמיטיס לאחר ניתוח ירוד עם ראיית אור או גרועה יותר, היה ויטרקטומיה דחופה. למרות שניתוח דחוף הייתה האפשרות המוכחת הטובה ביותר עבור חולים אלה, מחקרים הראו שבמקרים רבים היא לא בוצעה. בנוסף לכך, ללא מחקרים נוספים לא ברור מהו הטיפול המועדף באנדופתלמיטיס אחרי טיפולים תוך-עיניים אחרים, שאינם ניתוחי ירוד. לא ברור גם אם ניתוח דחוף עוזר גם לחולים עם אנדופתלמיטיס וחדות ראייה טובה מראיית אור.
 

המחקר הנוכחי בדק את בסיס המידע של תביעות הבריאות בארה"ב במשך יותר מ- 20 שנים כדי לגלות את שכיחות אנדופתלמיטיס לאחר פעולות תוך עיניות ואת השינוי בשכיחות במהלך הזמן. בנוסף נבדקה השכיחות של ניתוח דחוף לעומת פעולות של שאיבה והזרקה  (tap and inject procedures) כטיפול עיקרי באנדופתלמיטיס ואת השינוי בשכיחות במהלך הזמן.
 

החוקרים היו מארה"ב, מפנסילבניה. קבוצת המחקר כללה פעולות תוך עיניות שונות שכללו הזרקות לזגוגית, ניתוחי ירוד, ניתוחי גלאוקומה, ניתוחי רשתית והשתלות קרנית משנת 2000 עד 2022. כל פעולה תוך עינית עם לפחות נתונים במשך 6 חודשים לפחות לפני הפעולה ולפחות 6 שבועות אחרי הפעולה נכללו במחקר. לא נכללו כל המקרים עם אבחנה קודמת של אנדופתלמיטיס או מעבר פעולה תוך עינית נוספת במהלך תקופת המעקב. התוצאים העיקריים היו שכיחות אנדופתלמיטיס לאחר פעולה תוך עינית, והשכיחות היחסית של ויטרקטומיה דחופה או פעולות שאיבה והזרקה כטיפול העיקרי.
 

במחקר נכללו 2,124,964 חולים שגילם הממוצע היה 71.4 שנים. 1,230,320 היו נשים ו- 894,414 היו גברים. במשך 22 שנים, בוצעו 5,827,809 פעולות תוך עיניות, שמתוכם היו 4,305 מקרים עם אנדופתלמיטיס, המהווים 0.07%. השכיחות השנתית של אנדופתלמיטיס הלכה וקטנה באופן כללי מ- 7 מקרים מתוך 3502, המהווים 0.20% בשנת 2000 עד ל- 163 מקרים מתוך 332,159 המהווים 0.05% בשנת 2022. גם אחוז המקרים שטופלו עם ויטרקטומיה דחופה באופן כללי הלך וקטן במשך הזמן, מ- 17 מתוך 35 המהווים 48.6% בשנת 2003 ל- 60 מתוך 515 המהווים 11.6% בשנת 2021. בדיקה מרובת משתנים של השכיחויות העלתה ירידה ב- 2.7% בשנה במהלך תקופת המחקר, ושיעור הניתוחים הדחופים ירד ב- 3.8% לשנה.
 

המסקנה הייתה שבמהלך 20 השנים האחרונות הייתה ירידה בשכיחות אנדופתלמיטיס לאחר פעולות תוך עיניות וירידה בטיפול באמצעות ויטרקטומיה דחופה.

למאמר המלא

VanderBeek BL, Chen Y, Tomaiuolo M, Deaner JD, Syed ZA, Acharya B, Zhang Q, Schuman JS, Hyman L

Endophthalmitis Rates and Types of Treatments after Intraocular Procedures

JAMA Ophthalmol. 2024;142(9):827-834

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד