חסימה מולדת של התעלה הנזולקרימלית (Congenital nasolacrimal duct obstruction) הינה גורם שכיח מאד של דמעת-יתר והפרשות מוקואידיות בתינוקות, והיא מופיעה ב- 6-20% מהילודים. פתיחה ספונטנית של התעלה הנזולקרימלית קורית ב-66-96% מהמקרים, ולכן לרוב מומלץ על טיפול שמרני בתינוקות בגיל צעיר מחצי שנה. בתינוקות גדולים יותר יש לשקול טיפול ניתוחי וקנולציה כטיפול הראשון. במחקר שבדק את המהלך הטבעי ב- 964 תינוקות עם חסימה מולדת של התעלה הנזולקרימלית, הייתה פתיחה ספונטנית ב- 96% מהמקרים עד גיל שנה ללא כל טיפול. ב- 1923 דווח לראשונה שעיסוי בלחץ של שק הדמעות משפר את קצב פתיחת החסימה. על פי תוצאות המחקרים בנושא, ההבדל בקצב פתיחת החסימה בין התינוקות שטופלו בעיסוי שק הדמעות ואלה ללא עיסוי איננו ברור. עד היום פורסמו רק שני מחקרים מבוקרים עם רנדומיזציה שבדקו את היעילות של העיסוי. במחקר אחר תינוקות בגיל ממוצע של 7 חודשים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: קבוצת טיפול עם עיסוי רגיל, עם עיסוי בלחץ (Crigler massage) וקבוצת ביקורת ללא עיסוי. במחקר אחר בוצעה השוואה בין עיסוי בלחץ לעיסוי רגיל בתינוקות בגיל חודשיים. בשני המחקרים דווח על קצב מוגבר של פתיחת החסימה בקבוצה שטופלה בעיסוי בלחץ, אולם שני המחקרים האלה פורסמו לפני יותר מ- 25 שנים ולא השתמשו בשיטות המחקר המעודכנות של מחקרים מבוקרים עם רנדומיזציה.
במחקר הנוכחי נבדקה היעילות של עיסוי בלחץ בהשוואה לקבוצת ביקורת ללא עיסוי בתינוקות בגיל צעיר משנה אחת. החוקרים היו מיפן. המחקר היה רב מרכזים, מבוקר ועם רנדומיזציה. במחקר נכללו 102 תינוקות בגיל 3-11 חודשים (בגיל ממוצע 6.4 חודשים) עם חסימה מולדת של התעלה הנזולקרימלית חד-צדדית. 49 היו בנים ו- 53 בנות. הם חולקו באופן אקראי לקבוצת טיפול בעיסוי בלחץ וקבוצת ביקורת ללא עיסוי (51 תינוקות בכל קבוצה). התינוקות חולקו גם לתת-קבוצות מבחינת הגיל: גילאים 3-5 חודשים, 6-8 חודשים ו- 9-11 חודשים. בקבוצת הטיפול בעיסוי בוצעו עשרה עיסויים פעמיים ביום כל יום עד לפתיחת החסימה או במשך חודש. המטרה העיקרית הייתה תוצאת ההשוואה של שיעור פתיחת החסימה כעבור חודש אחד.
הממצאים היו שבכל התינוקות שיעור פתיחת החסימה כעבור חודש לא היה שונה באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית בשתי הקבוצות: 31.4% בקבוצת העיסוי ו- 33.4% בקבוצת הביקורת. אולם, שיעור פתיחת החסימה היה גבוה יותר באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית בקבוצה שטופלה בעיסוי בתת הקבוצה של גילאי 3-5 חודשים: 68.8% בקבוצת העיסוי לעומת 28.6% בקבוצת הביקורת. המסקנה הייתה שבאופן כללי עיסוי לא מזרז פתיחת חסימה מולדת של התעלה הנזולקרימלית, אם כי בתינוקות בגיל צעיר העיסוי אולי יכול לעזור.
למאמר המלא
Asano A, Takeuchi M, Ohno T, Nakamura J, Mizuki N, Matsumura N
Lacrimal sac massage for congenital nasolacrimal duct obstruction: a multicentre randomized controlled trial
Br J Ophthalmol 2024;108:1281–1285