מסגרת עם רקע לכותרת
תקנון האיגוד הישראלי לרפואת עיניים – עודכן ביוני 2018

1. שם

האיגוד יקרא בשם "איגוד רופאי העיניים בישראל" - (Israeli Ophthalmological Society (IOS

2. תוקף וסמכות

א. האיגוד הוא חלק בלתי נפרד מההסתדרות הרפואית בישראל והוא מוקם מתוקף התקנות 93 עד 110 לתקנות ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) ויונק סמכויותיו מתקנות אלה.

ב. כל תקנה מתקנות איגוד רופאי העיניים בישראל שאיננה מתיישבת ו/או סותרת ו/או מתנגדת לתקנות הר"י - בטלה מעיקרה.

ג. כל החלטה שתתקבל באיגוד ו/או מוסדותיו המנהלים או המבקרים המתנגדת ו/או סותרת ו/או איננה מתיישבת עם החלטות מוסדות הר"י מרכזיים – בטלה מעיקרה.

3. מטרות האיגוד

א. פיתוח וקידום רפואת העיניים בישראל על כל ענפיה ודאגה לחינוך רופאי עיניים, אימונם והשתלמותם.
ב. טיפוח יחסי חברות בין רופאי העיניים בישראל ושמירה על רמה אתית-מקצועית.
ג. קשירת קשרים עם גופים בחו"ל העוסקים ברפואת עיניים וייצוג רפואת העיניים הישראלית כלפי פנים וחוץ.
ד. דאגה לתנאי העבודה של חבריו ולרווחתם ועזרה בהצגת עניינם כלפי הר"י במקרה הצורך.
ה. ארגון כנס שנתי לכלל רופאי העיניים בישראל.
ו. לשם השגת מטרות אלה רשאי האיגוד לפעול בכל דרך חוקית הנראית לו ובכלל זה להטיל מיסים.

4. חברות

א. כחבר מן המניין או חבר בהתמחות יוכל להתקבל רק רופא עיניים חבר בהסתדרות הרפואית בישראל.
ב. באיגוד יהיו ארבעה סוגי חברים:

  1. חבר מן המניין – רופא עיניים אשר בידיו תואר מומחה לרפואת עיניים, או המלצת המועצה המדעית של הר"י לקבלת תואר מומחה.
  2. חבר בהתמחות - רופא הנמצא בתכנית התמחות מאושרת על ידי המועצה המדעית של הר"י. ברפואת עיניים בארץ.
  3. חבר נלווה – רופא בעל עניין ברפואת עיניים ומומחיותו בשטח הנוגע לרפואת עיניים, כגון נוירולוג העוסק בנוירואופתלמולוגיה או אדם שהוא חוקר, מורה ועוסק בשטח הנוגע לרפואת עיניים שאיננו רופא, כגון אלקטרופיזיולוג, ביוכימאי, אופטומטריסט, טכנאי או אחות.
    קבלת חבר נלווה תהיה מותנית באישור הוועד על פי המלצת שני רופאי עיניים חברי האיגוד.
    חבר נלווה יכלול גם רופא המתמחה ברפואת עיניים, וכן יכול לכלול גם רופא החבר באיגוד נספח*. קבלת חבר נלווה שכזה תהיה מותנית באישור הוועד על פי המלצת מועצת האיגוד שיש לו הסכם נספחות עם איגוד רופאי העיניים, כגון חברות באיגוד האורתופטיסטים.
    * איגוד נספח הינו איגוד העוסק בתחום הפרא-אופתלמולוגי (אורתופטיקה, אופטומטריה וכד') שיש לו הסכם נספחות עם איגוד רופאי העיניים.
    הסכם הנספחות יקבע כי האיגודים רואים כמטרה משותפת את קידום רפואת העיניים בישראל וכי חברי האיגוד הנספח יכולים על בסיס אישי ועל פי מגבלות תקנון זה להיות חברים נספחים באיגוד רופאי העיניים על החובות והזכויות הרשומות בתקנון זה. אישור הצטרפות איגוד נספח, כולל הסכם הנספחות יובאו לאישור ועד האיגוד ומועצת האיגוד.
  4. חבר כבוד - רופא או שאינו רופא, שנבחר להיות חבר באיגוד רופאי העיניים לשם כבוד. מועצת האיגוד תבחר חבר כבוד לפי הצעת הוועד ברוב של שני שליש.

ג. כל סוגי החברים שלעיל, רשאים להשתתף בכל הפעולות של האיגוד המיועדות לכלל החברים, כגון המפגשים המדעיים, הקורסים, הסימפוזיונים הבינלאומיים וכדומה.

הזכות לבחור ולהיבחר למוסדות האיגוד שמורה רק לחברים מן המניין.

5. נוהלי קבלה

א. כל רופא עיניים חבר הר"י הרוצה להתקבל כחבר באיגוד, יגיש למזכירות האיגוד טופס בקשה בצרוף צילום כרטיס חבר בהר"י , תעודת מומחה/מתמחה ישראלית ברפואת עיניים ושתי תמונות.
ב. המזכירות תשלח אישור קבלה כחבר/ת האיגוד תוך חודש ממועד ההגשה.
ג. דין הקבלה לחברות באיגוד הינו אחיד וגביית מסי-חבר לחברים מן המניין ואחרים אף היא מרכזית, דהיינו בידי הר"י, הכסף יועבר לחשבון האיגוד.
האיגוד רשאי להעניק תעודת חבר לחבריו. סוג החברות יצוין בתעודה.

6. הפסקת חברות

א. 1. האיגוד שומר לעצמו את הזכות להפסיק את חברות החבר/ה בו בתנאים מסוימים.
החברות תופסק לאחר שהוועד יקבל החלטה, ההחלטה תעבור דיון במועצה, והמועצה תאשר אותה ברוב רגיל. יו"ר האיגוד יביא למועצת האיגוד את הסיבות והמניעים.

2. הוצאה מן האיגוד היא מעשה יוצא דופן, הסיבות לכך יכולות להיות כדלהלן:
א. אם קיימות סיבות שאילו היו ידועות קודם לקבלתו היו מונעות את קבלתו/ה כחבר/ה.
ב. אם החבר/ה לא שילם/ה את מסי החבר או תשלומים אחרים שהוא חייב לאיגוד בדין, על אף שניתנו לו/ה 3 אזהרות בכתב או במייל מאת ועד האיגוד בלבד שחלפו 30 יום לפחות בין אזהרה לאזהרה. במקרה שביטול החברות באיגוד מקורו באי תשלום מסי איגוד, לא יהיה צורך בהצבעה במועצה אלא מספיקה החלטת ועד ברוב רגיל.
ג. אם החבר/ה הפר את תקנות האיגוד בזדון ו/או גרם בזדון נזק חומרי ו/או נזק מוסרי לאיגוד. אם החבר/ה הורשע/ה על ידי בית משפט של המדינה בעבירה שיש עמה קלון ובהקשר זה החליט שר הבריאות על ביטול זמני או קבוע של הרישיון לעיסוק ברפואה בישראל. תקופת הפסקת החברות באיגוד תהיה מקבילה לתקופת ביטול הרישיון.
ד. אם החבר/ה עבר/ה על תקנות האתיקה הרפואית המקובלת בין הרופאים, תקנות האתיקה של הר"י או תקנות האתיקה של רופאי עיניים כפי שהוגדרו על ידי המועצה העולמית לאופתלמולוגיה.

ב. לאחר החלטה של המועצה הארצית על הוצאת חבר/ה יודיע יו"ר האיגוד בכתב על ההחלטה ונימוקיה לחבר/ה. החבר/ה רשאי/ת להגיש ערעור לוועד של האיגוד או לוועדת המשמעת של הר"י. ההחלטה של גופים אלה תהיה סופית. החבר/ה חייבים להודיע בכתב ליו"ר האיגוד על הגשת הערעור.

7. זכויות וחובות

כל חבר/ה זכאי/ת להשתתף בכינוסים ארציים ואזוריים של האיגוד. השתתפות באסיפות (אם וכאשר תתקיימנה) וזכות ההצבעה בהן, ניתנת רק לחברים מן המניין. למוסדות האיגוד ייבחרו רק חברים מן המניין. הוועד רשאי לאסור על חבר/ה המפגר/ת בתשלום מיסיו להשתתף באסיפה הכללית (אם וכאשר תתקיים) ובבחירות.
חבר/ה נלווה או חבר/ה שאינו/ה מן המניין, עשוי/ה להיות חייב/ת בתשלום מיסים כפי שיקבע הוועד מעת לעת.

8. תפקידים ומוסדות

א. מוסדות האיגוד:

  1. יו"ר איגוד נבחר/ת בבחירות חשאיות כל שנתיים על ידי כלל הזכאים להצביע באיגוד, לתקופה של שנתיים, עם אפשרות להיבחר לשנתיים נוספות בלבד. היו"ר רשאי/ת לבקש בחירת סגן/נית או מזכיר/ה שיבחרו מתוך חברי הוועד. יו"ר יוכל/תוכל להיבחר שנית לאחר תקופה של 4 שנים מאז סיום תפקידו/ה כיו"ר האיגוד.
     
  2. הוועד הארצי נבחר על ידי כלל הזכאים להצביע באיגוד ויורכב מ-8 חברים רגילים + יו"ר האיגוד.
     
  3. מועצה ארצית, בה חברים כל מנהלי/ות מחלקות* העיניים בארץ, המוכרים/ות על ידי משרד הבריאות כמנהלי/ות מחלקה. רופאים/ות בעלי/ות תואר פרופסור חבר, חבר קליני או מן המניין, מנהלי/ות מחלקות לשעבר ופרופ' במעמד אמריטוס. נציג/ת המתמחים במעמד משקיף, מוזמן/ת לפי דרישת/בקשת הוועד. כל רופא/ה במעמד כלשהו שהמועצה ממליצה לקבלו/ה למועצה, בין אד הוק או בקביעות, ואשר קיבל אישור הוועד.
    (* מחלקה = מחלקה המוכרת להתמחות או מסונפת לאוניברסיטה).
     
  4. ועדת בקורת - תורכב מ-3 חברים/ות אשר יומלצו על ידי המועצה ויקבלו את אישור הוועד.
     
  5. גזבר/ית שייבחר מתוך חברי/ות הוועד.


ב. אחת לשנה, ידווח/תדווח יו"ר האיגוד או נציגו/ה על פעולות הוועד והאיגוד השוטפות ויגיש/תגיש דו"ח פרופסיונלי וכספי.

ג. בהתאם לתקופות המצוינות בתקנון הה"י ייבחרו חברים/ות למוסדות וועדות האיגוד השונות.

9. סדר יומה של אסיפת הוועד והמועצה

א. אחת לחצי שנה יתכנס הוועד ותתכנס המועצה. יו"ר האיגוד יקבע/תקבע את סדר היום והנושאים שיועלו לדיון באסיפות אלה.

הודעה על קיום אסיפת הוועד תישלח 30 יום לפחות לפני המועד לכלל חברי האיגוד, ותינתן להם האפשרות להעלות נושאים לסדר היום באמצעות חברי/ות הוועד. נושאים עקרוניים (של קביעת מדיניות) היכולים להשפיע על אופי האיגוד, צביונו, מטרותיו או אופי רפואת העיניים בישראל יועלו לדיון בפני המועצה. החלטות לגבי נושאים הקשורים בתפעול שוטף של האיגוד ומוסדותיו, יתקבלו על ידי ועד האיגוד ללא צורך באישור המועצה.

ב. תפקידיה של אסיפת הוועד והמועצה
שמיעת דו"ח מיו"ר האיגוד על פעילויות האיגוד, פעולות הוועדות השונות, ומאזן בוחן.

ג. חברי/ות הוועד יבחרו כך שלא כולם יוחלפו באותו מועד. לפחות 3 חברי/ות ועד חייבים להמשיך בתפקידם עם בחירת חברים/ות חדשים/ות לתקופה חדשה. חבר/ת ועד ייבחר/תיבחר לתקופה של 3 שנים עם אפשרות הארכה לתקופה נוספת אחת. בחירתו/ה מחדש תתאפשר לאחר 4 שנים בהן לא כיהן/ה כחבר/ת ועד.

10. תקציב והטלת מיסים

תקציב האיגוד וגובה המס שיוטל על חבריו, יוצעו על ידי הוועד לאחר המלצת המועצה.
לאחר גיל 70 יינתן פטור מלא מדמי החברות. אין הבדל בין גברים ונשים.

11. כינוס ארצי

כינוס מדעי ארצי יתקיים אחת לשנה לפי המלצת המועצה והחלטת הוועד. הכנס יהיה בן יומיים לפחות, ויפנה לכלל רופאי העיניים בארץ – מומחים מבתי חולים, מומחים מהקהילה ומתמחים. כמו כן יהווה במה לקשרים עם רופאי/ות עיניים מאיגודים בינ"ל ממדינות שונות, חברות בתעשייה ואיגודים מקצועיים של תחומים נלווים לרפואת עיניים (כגון אופטומטריסטים, אורטופטיסטים, טכנאים, אחיות וכד').

12. שינוי תקנון

כל הצעה לשינוי תקנון, פרט לסעיפים 1 עד 4, תומצא בכתב על ידי הוועד לחברי המועצה עד 30 יום לפני מועד אסיפת המועצה שבה תידון הצעת השינוי.

13. החברות והחוגים

א. עשרה חברים/ות מן המניין של איגוד רופאי העיניים רשאים/ות להתארגן במסגרת האיגוד כחוג.
המועצה לא תאשר חברות ביותר משלושה חוגים בו זמנית. חברי/ות חוג יהיו רופאים/ות שעוסקים/ות בתחום המקצועי של החוג לפחות בשליש מזמנם/ן.

ב. אחת לשנתיים ייבחר/תיבחר יו"ר לכל חוג, עם אפשרות הארכה לתקופה נוספת אחת.

ג. תפקידי החוג בפיקוח היו"ר הם בעיקרם ניהול וארגון של פגישות, כנסים והרצאות.
עניינים פרופסיונליים של חברי/ות החוג, שאינם שונים מאלה של חברי איגוד רופאי העיניים - ידונו במסגרת איגוד רופאי העיניים ומוסדותיו.
חוג רשאי לקבל חברים אורחים לפי ראות עיניו כל עוד שיתופם תואם החברות באיגוד רופאי העיניים.

14. נספח

הבהרה לסעיף 20 ג'
מחלקה = מחלקה המוכרת להתמחות או מסונפת לאוניברסיטה.

primyum -חסות קטנה