מסגרת עם רקע לכותרת

Retinal microvascular abnormalities in patients after COVID-19 depending on disease severity

תמונת נושא מאמר
18.04.2022 | Zapata MA, Banderas Garcia S, Sanchez-Moltalva A, Falco A, Otero-Romero S, Arcos G, Velazquez-Villoria D, Garcia-Arumi J

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

שינויים מיקרו-וסקולריים ברשתית לאחר קורונה תלויים בחומרת המחלה  

הפנדמיה של קוביד 19 מייצגת איום בריאותי גלובלי שנגרם מ-  SARS-CoV-2.1 SARS-CoV-2 שמזהם תאים הקשורים לרצפטור ACE2 ומתבטא באברים שונים שכוללים ראות, לב, כליות, מעי וכלי דם. ACE2 מתבטא באופן נרחב באנדותל בכל האברים למעשה.

 

וסקוליטיס סיסטמית בקורונה גורם לגיוס תאים אימוניים לתוך דפנות כלי הדם ולבצקת של תאי האנדותל כתוצאה ישירה של הוירמיה או תוצאה של התגובה האימונית. לבסוף הדבר גורם לחוסר תפקוד אנדותליאלי כללי ולאפופטוזיס.

עד עתה הביטויים בעיניים בזיהום בקורונה אינם ברורים במלואם, למרות שדלקת לחמית תוארה בדרך כלל בחולי קורונה.

 

שינויים וסקולריים ברשתית כמו מיקרו-דימומים ואוטמים קטנים ברמת הפלקסוס הפנימי תוראו בחולי קורונה.

פונדוסקופיה ישירה או הדמיה של הרשתית באמצעות OCT או OCTA מאפשרים בדיקה מדויקת  של כלי הדם של הרשתית. עד עתה לא פורסמו מחקרים שבדקו את מצב הוסקולריזציה של הרשתית בחולי קורונה.

 

המחקר הנוכחי בא לבדוק שינויים אפשריים בקפילרות של הרשתית הקשורים למצב הפרו-תרומבוטי והדלקתי בחולי קורונה. בוצעה הערכה ישירה של הרשתית באמצעות פונדוסקופיה ובנוסף גם הערכה בעזרת הדמיה של הוסקולריזציה של הרשתית באמצעות בדיקות הדמיה.

 

החוקרים היו מספרד: מבית החולים של אוניברסיטת Vall d’Hebron בברצלונה, ממחלקות הניתוחים, הזיהומים והאפידמיולוגיה של האוניברסיטה האוטונומית של ברצלונה, מ- AMEDICS בברצלונה, מקליניקה Villoria ב- Pontevedra, ומהמכון למיקרוכירורגיה של העין בברצלונה.

היה זה מחקר מקרה-ביקורת (case control study)  שכלל חולים בגיל 18 ל- 55 עם זיהום בקורונה מוכח על ידי PCR במהלך 3 החודשים הקודמים.

 

קבוצה 1 כללה מחלה קלה (אסימפטומטית או עם סימפטומים קלים). קבוצה 2 כללה מחלה בינונית שהצריכה אשפוז אך לא כללה מצוקה נשימתית. קבוצה 3 כללה חולים קשים עם מצוקה נשימתית חמורה שטופלו בטיפול נמרץ ואשר ערכי אינטרלאוקין 6 שלהם היו מעל 40 pg/mL. מתנדבים בגיל תואם עם בדיקות סרולוגיה שליליות נכללו במחקר כקבוצת ביקורת. בכל המשתתפים בוצע צילום צבע של הרשתית ובוצע גם OCT ו- OCTA. קבוצת הביקורת מנתה 24 חולים, קבוצה 1 כללה 24 חולים וקבוצה 2 כללה 24 חולים וקבוצה 3 כללה 21 חולים. בפונדוסקופיה וב  OCT-לא היו ממצאים ברשתית. ב- OCTA נמצאה הפחתה בצפיפות הוסקולרית במרכז הפובאה בקבוצה 2 ו- 3 בהשוואה לקבוצה 1 ולקבוצת הביקורת.

 

המסקנה הייתה שבחולים עם קורונה עם מחלה בינונית או חמורה יש הפחתה בצפיפות הוסקולרית של מרכז הרשתית, בהשוואה לחולים קלים ולחולים קבוצת הביקורת.

Br J Ophthalmol 2022;106:559–563
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה