11.07.2022 |
Yang JM, Moon S, Lee J, Agalliu D, Yon D, Lee SW
מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
COVID-19 Morbidity and Severity in Patients With Age-Related Macular Degeneration: A Korean Nationwide Cohort Study
מחלת וירוס הקורונה בשנת 2019, המכונה בקיצור COVID-19, נובעת מזיהום ב- SARS-CoV-2 וגרמה למצב חרום גלובלי.
מחקרים שפורסמו לאחרונה על הגורמים שמגבירים פגיעות לקורונה או מחמירים את התוצאות הקליניות של המחלה התמקדו במחלות ובמצבים כמו הפרעות קרדיופולמונליות, ממאירויות וסוכרת.
תשומת לב מועטה ניתנה למחלות שלא של מערכת הנשימה, אך נמצא קשר בין מערכת העצבים המרכזית ותוצאות קורונה. AMD הינה מחלה ניוונית של הרשתית הקשורה להזדקנות וכרוכה בתהליך דלקתי, שמכונה לכן “inflammaging”.
כיוון ש- AMD הינה אחת המחלות השכיחות המלוות מחלות ריאה כרוניות, והשלב המתקדם של AMD קשור לתמותה מכל הסיבות, חושדים באפשרות של קיום קשר בין AMD לתוצאות הקליניות של קורונה.
תהליכים דלקתיים אשר מקלים על התפתחות AMD כמו מסלולים של מקרופגים וקומפלמנט תורמים גם להתפתחות מחלת קורונה חמורה. לאחרונה נמצא שלחולים עם ניוון מקולרי יש סיכון מוגבר ב- 25% לתוצאות חמורות של קורונה על פי בדיקה של 11,116 חולים ממרכז רפואי יחיד, ונמצא שפגיעה במערכת הקומפלמנט הינה אחת המנגנונים העיקריים שגורמים לתוצאות חמורות לאחר קורונה.
בגלל מגבלות מחקר זה שבוצע במרכז רפואי יחיד ואשר לא הבדיל בין AMD יבש ורטוב, בוצע המחקר הנוכחי במטרה לאמת את המסקנות בנוגע לקשר בין AMD לקורונה. הוא כלל אוכלוסייה גדולה בהיקף ארצי בקוראה ובדק את הקשר עם כל חולי AMD ועם AMD יבש או רטוב לחוד.
החוקרים היו מהרפובליקה של קוראה ומארה"ב. המידע נאסף משרות Health Insurance Review & Assessment של קוראה וכלל את כל החולים בקוראה גיל 40 שנה ויותר שעברו בדיקת קורונה בדרום קוראה בין תחילת ינואר לאמצע מאי 2020.
מתוך אוכלוסייה של 135,435 חולים שנבדקו לקורונה, 4531 המהווים 3.3% היו חיוביים לקורונה ו- 5493 המהווים 4.1% היו עם AMD. לאחר ביצוע התאמות נמצא ש- AMD אקסודטיבי היה קשור לסיכון מוגבר לתחלואה בקורונה, ועם סיכון מוגבר במידה ניכרת לפתח תוצאות קליניות חמורות של המחלה. לא נמצא קשר כזה עם כל קבוצת ה- AMD ולא עם קבוצת ה- AMD היבש.
המסקנות היו שצריכים להיות מודעים לסיכון מוגבר לתוצאות קליניות חמורות מתחלואה בקורונה בחולים עם AMD אקסודטיבי. קשר זה גם מצביע גם על הקשר בין הפתוגנזה של מחלת קורונה והפרעות נוירולוגיות כרוניות.
Am J Ophthalmol 2022;239:159– 169