19.09.2022 |
Li X, Cheng S, Cheng J, Wang M, Zhong Y, Yu AY
Habitual Coffee Consumption Increases Risk of Primary Open-Angle Glaucoma: A Mendelian Randomization Study
מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
גלאוקומה היא הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם. מעריכים שיותר מ- 76 מיליון אנשים בעולם חולים בגלאוקומה, ומספרם צפוי לגדול ל- 112 מיליון עד 2040. כיון שגלאוקומה יכולה להיות אסימפטומטית עד לשלב מאוחר, האבחנה פעמים רבות מתעכבת.
הבסיס הביולוגי של גלאוקומה עדיין לא ברור לחלוטין. עליית לחץ תוך עייני הינו גורם הסיכוי שניתן לשינוי היחיד לגלאוקומה וכל ההתערבויות הקיימות כיום פועלות להפחתת הלחץ התוך-עיני. מחקרים העלו אפשרות שקפה משפיע על הלחץ התוך עייני. אולם, רק מעט מחקרים בדקו את הקשר בין צריכת קפה לגלאוקומה והקשר ביניהם נותר לא ברור.
מחקר בקוראה דיווח שצריכת קפה הייתה קשורה באופן משמעותי לגלאוקומה פתוחת זווית. קשר חיובי נמצא גם בין הרגלי צריכת קפה לסיכון או לחשד לאקספוליאשן גלאוקומה. אולם מחקרים אלה לוקים מאפשרות של הטיות שעלולות להשפיע על הערכת הקשרים שבין צריכת קפה לגלאוקומה.
למרות שמחקרים קליניים אקראיים מאפשרים להסיק מסקנות אמינות, הם יקרים, ארוכים ולעיתים לא מעשיים. רנדומיזציה מנדליאנית (Mendelian randomization) עשויה להתגבר על קשיים אלה כיון שהיא משתמשת בווריאנטים גנטיים הקשורים לחשיפה כאל משתנים אינסטרומנטליים כדי לבדוק קשרים סיבתיים בין גורמי סיכון לתוצאות. גישה כזו מתגברת גם על אפשרויות של הטיה שיכולה לשבש את המסקנות.
במחקר הנוכחי נעשה שימוש ב- 2-sample Mendelian randomization כדי לבדוק אם יש קשר סיבתי בין צריכת קפה לגלאוקומה פתוחת זווית. החוקרים היו מסין וטיוואן. נבחרSingle-nucleotide polymorphisms הקשור לצריכת קפה מתוך ה- genome-wide association study שכלל 121,824 אנשים ממוצע אירופי.
נעשה שימוש גם בנתונים על צריכת קפה מתוך ה- MRC-IEU UK Biobank כדי לזהות אמצעים לזיהוי צריכת קפה. נתונים על גלאוקומה פתוחת זווית נלקחו מפרסום המטה-אנליזה הגדול ביותר בנושא שכלל 16,677 אנשים עם גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית ו- 199,580 אנשים ממוצא אירופי בקבוצת ביקורת. שיטת Inverse variance-weighted הייתה שיטת הבדיקה העיקרית של הרנדומיזציה המנדליאנית והרגישות נבדקה באמצעות ארבע שיטות סטטיסטיות נוספות.
התוצא העיקרי היה אבחנה של גלאוקומה פתוחת זווית. שלוש סדרות של משתנים אינסטרומנטליים שימשו להערכת הקשר הסיבתי שבין צריכת קפה לסיכון לגלאוקומה פתוחת זווית.
התוצאות הראו שפנוטיפ 1 של ניבוי גנטי של צריכת קפה גבוהה (כוסות ליום) היה קשור באופן משמעותי לסיכון מוגבר לגלאוקומה פתוחת זווית.
גם פנוטיפ 2 של ניבוי גנטי של צריכת קפה מוגברת (בהשוואה לצריכת קפה נמוכה או ללא צריכת קפה) היה קשור באופן משמעותי לסיכון מוגבר לגלאוקומה פתוחת זווית. בנוסף לכך, גם ניבוי גנטי של צריכת קפה מוגברת על פי ה- MRC-IEU UK Biobank הייתה קשורה באופן משמעותי לסיכון מוגבר של גלאוקומה פתוחת זווית. בחינות הרגישות אישרו שהממצאים יכולים להתאים לפליאוטרופיה – לאפשרות שגן המשפיע במקביל על כמה תכונות של הפנוטיפ.
המסקנות היו שקיימת הוכחה גנטית לכך שצריכה מוגברת של קפה קשורה לסיכון מוגבר של גלאוקומה פתוחת זווית. היות שצריכת קפה שכיחה מאד, הממצאים מספקים תובנות חדשות בנוגע לאסטרטגיות אפשריות חדשות למניעה וטיפול בגלאוקומה פתוחת זווית.
Li X, Shiming Cheng S, Cheng J, Wang M, Zhong Y, Yu MA-Y. Habitual Coffee Consumption Increases Risk of Primary Open-Angle GlaucomaA Mendelian Randomization Study. Ophthalmology 2022;129:1014-1021
Ophthalmology. 2022 Sep;129(9):1014-1021. doi: 10.1016/j.ophtha.2022.04.027. Epub 2022 May 10. PMID: 35537532