מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
לטקסט המלא
קוביד 19 שנגרם על ידי SARS-CoV-2 הופיע בוואן שבסין בדצמבר 2019, הפך לאיום בריאותי עולמי והוכרז כפנדמיה על ידי WHO במרס 2020.
למרות שקוביד 19 מתבטא בדרך כלל עם חום ותסמינים של מערכת הנשימה, הראו שהוא יכול לפגוע במערכות גוף אחרות, ולהתבטא בתסמינים של המערכות הקרדיווסקולרית, הנוירולוגית, של חוש הטעם, הגסטרואינטסטינלית, של הכבד, של הכליות, של חוש הריח, ההמטולוגית, של העור ושל העיניים.
הביטויים בעיניים של קורונה אינם מובנים באופן מלא. רוב המחקרים דיווחו על הפרעות בשטח פני העין. הניחו שיש גם מעורבות של הרשתית ובבדיקות OCT זיהו ממצאים היפר-רפלקטיביים בשכבת תאי הגנגליון ובשכבה הפלקסיפורמית הפנימית ב- 12 חולי קורונה עם תסמינים קלים עד בינוניים.
נתיחה שלאחר המוות זיהתה וירוסי קורונה ברשתיות של חולים שמתו. המצב הפרו-תרומבוטי שדווח בחולי קורונה במצב קריטי עלול לגרום לפגיעות ברשתית בנוסף לנזק ישיר של פעולת הוירוס. המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לזהות באמצעות בדיקות עם אישונים מורחבים ממצאים ברשתיות של חולים מאושפזים עם מחלת קורונה חמורה, שניתן לשייכם לקורונה.
החוקרים היו מברזיל: מהפקולטה לרפואה Faculdade de Medicina do ABC מסנטו אנדרה ומהמחלקה למדעים הפרמקולוגיים של האוניברסיטה הפדרלית של סאו פאולו.
המחקר בוצע במרכז רפואי אחד באזור המטרופוליטני של סאו פאולו בברזיל. הממצאים תועדו באמצעות מצלמת פונדוס ניידת והתמונות נבדקו על ידי שני מומחי רשתית.
נבדקו גם הרישומים הרפואיים לצורך איסוף נתונים דמוגרפיים, מחלות נלוות ומידע קליני.
במחקר נכללו סך הכל 18 חולים שתשעה מהם היו גברים. לעשרה מתוך ה- 18 המהווים 55.6% היו ממצאים בבדיקת הפונדוס עם אישונים מורחבים. הממצא העיקרי היה דימומים דמויי להבה flame-shaped haemorrhages (בארבעה) ונגעים המעידים על איסכמיה: כתמי צמר גפן cotton wool spots וחיוורון סקטוריאלי (בארבעה), ובחולה אחד היה גם כתמי צמר גפן וגם דימומים דמויי להבה.
מסקנת החוקרים הייתה שהממצעים מצביעים על כך שלחולי קורונה קשים יש נגעים וסקולריים חריפים של הרשתית הפנימית, שכוללים דימומים דמויי להבה וכתמי צמר גפן. יש צורך במחקר נוסף לבדיקת הגורמים לצורך הבנת הממצאים והטיפול המתאים עבורם.
Pereira LA, Soares LCM, Nascimento PA, Cirillo LRN, Sakuma HT, da Veiga GL, Fonseca HLA, Lima VL, Abucham-Neto JZ. Retinal findings in hospitalised patients with severe COVID-19. Br J Ophthalmol 2022;106:102–105