12.06.2023 |
Mehta R, Ray RM, Tussing-Humphreys LM, Pasquale LR, Maki P, Haan MN, Jackson R, Vajaranant TS
מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
ההשפעה של דיאטה דלת שומן על שכיחות גלאוקומה פתוחת זווית
גלאוקומה הינה הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם, והנטל הנובע מכך הולך וגדל עם הזדקנות האוכלוסייה. בארה"ב גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. למרות שלגברים יש סיכון גדול ב- 36% ללקות ב- POAG מאשר נשים, רוב החולים בארה"ב הינם נשים בגלל שאורך החיים שלהן גדול יותר.
POAG פוגעת ב- 1.44 מיליוני נשים בארה"ב וצפוי שמספר זה יגדל ל- 3.66 מיליונים עד 2050. מצד שני נמצא שנשים אמריקאיות מקבלות טיפול בגלאוקומה ב- 24% פחות בהשוואה לגברים, ולכן יש להתמקד בבדיקות סקר ומניעה של גלאוקומה בנשים.
ניתן להגדיר POAG כנוירודגנרציה של תאי הגנגליון של הרשתית שתלויה בגיל ובלחץ התוך-עיני. כיום, הגורם היחיד שניתן לשינוי, כדי למנוע איבוד ראייה מגלאוקומה הוא הפחתת הלחץ התוך-עיני.
הפתוגנזה של המחלה לא ידועה במלואה אולם מצטברות הוכחות לכך שעקה חמצונית עלולה לתרום להתפתחות גלאוקומה ולהידרדרותה. כיון שעקה חמצונית עלולה לתרום להתפתחות גלאוקומה, לאנטיאוקסידנטים עשויה להיות השפעה הגנתית מפני גלאוקומה דרך מנגנונים שונים כמו הפחתת לחץ תוך עיני, שמירה על שלמות כלי הדם, ופעולה נוירופרוטקטיבית עבור תאי הגנגליון של הרשתית.
חשוב לבדוק דרכי טיפול נוספות לזו של הורדת לחץ תוך עיני, כמו השפעת שינויים בדיאטה ובאורח החיים. דיאטות עם אנטיאוקסידנטים או עם תכונות שמורידות לחץ תוך עיני או שניהם, עשויות בתאוריה להיות בעלות השפעה מגנה מפני התפתחות נוירודגנרציה גלאוקומטוטית.
הקשר בין POAG ואכילת פירות וירקות, והמרכיב השומני בדיאטה נבדק בעבר. נמצא שלאכילת פירות וירקות עם תכונות אנטיאוקסידנטיות כמו עלי קולרד (כרוב בר), כרוב, גזר ואפרסקים יש השפעה מגנה כנגד גלאוקומה בנשים שחורות. שומן בדיאטה יכול להשפיע על לחץ תוך עיני באמצעות פרוסטגלנדינים אנדוגניים, והראו שדיאטה נטולת שומן או הזנה תוך ורידית הפחיתו לחץ תוך עיני.
מחקר אחר הראה שההשפעה איננה של סך השומן ולא של שומנים ספציפיים בדיאטה אלא של היחס בין חומצות שומן אומגה 6 לאומגה 3, ובמיוחד כמות מוגברת של אומגה 6 וכמות מופחתת של אומגה 3 קשורים בסיכון מוגמר ל- POAG עם לחצים גבוהים.
בגלל סיבות אלה סביר שקומבינציה של דיאטות דלות שומן ועשירות בדגנים, פירות וירקות עשירים באנטיאוקסידנטים עשויה להגן מפני מחלות נוירודגנרטיביות כמו גלאוקומה.
בעוד מחקרים קודמים התבססו על דיווחים על המזון שנצרך ללא שינוי הרגלי התזונה. המחקר הנוכחי, המבוסס על נתונים פרוספקטיביים מהמחקר Women’s Health Initiative (WHI) Dietary Modification (DM) Trial, נבדק אם שינוי בהרגלי תזונה לדיאטה דלת שומן עם צריכה מוגברת של ירקות, פירות ודגנים שינה את הסיכון להתפתחות POAG. החוקרים היו מארה"ב: מאילינוי, וושינגטון, קליפורניה, אוהיו וניו-יורק.
במחקר נכללו הנתונים של תביעות מדיקייר על 45,203 נשים. המשתתפות עברו רנדומיזציה לקבלת דיאטה דלת שומן ועשירה בירקות, פירות ותבואה או להמשיך בדיאטה הרגילה שלהן. 9,340 נשים שינו את הדיאטה לדיאטה דלת שומן, ו- 13,877 היו בקבוצה ללא שינוי בדיאטה, ששמשה כקבוצת ביקורת.
הבדיקה התבססה על פניות לטיפול עם מעקב עד לסיום הכיסוי הביטוחי, מוות או תביעה אחרונה בסוף דצמבר 2018. גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית הוגדרה כתביעה הראשונה עם אבחנה כזו והמידע על התזונה התבסס על שאלונים.
לאחר הוצאה של הנשים עם גלאוקומה לפני תחילת המחקר, הבדיקה הסופית כללה 23,217 נשים בגיל ממוצע 64.4 שנים. שכיחות POAG הייתה 11.1 ל- 1000 נשים לשנה במעקב ממוצע של 11.6 שנים. משך ההצמדות לדיאטה ששונתה היה בממוצע 5.2 שנים.
הממצאים לא הראו יתרון לדיאטה דלת שומן ועשירה בפירות, ירקות ותבואה, בהפחתת התפתחות POAG. הגזע והגיל לא השפיעו על תוצאה זו.
בדיקה נוספת של הדיאטה הבסיסית עם ריבוד לארבע תת קבוצות, הראתה שהסיכון של POAG היה אפילו מוגבר יותר במשתתפות בתת הקבוצה עם דיאטה בסיסית עם האחוז הנמוך של שומן, ששינו לדיאטה דלת שומן.
המסקנה הייתה שלא רק השינוי לדיאטה דלת שומן לא הפחית את הסיכון ל- POAG, שינוh לדיאטה דלת שומן בנשים עם צריכת שומן בסיסית נמוכה אף הגדילה את הסיכון ללא תלות בגיל או בגזע.