מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
לטקסט המלא
רטינופתיה של פגות (ROP) היא הגורם העיקרי לעיוורון בילדים בכל העולם. גורם הגדילה האנדותליאלי הוסקולרי (VEGF) נחשב לפקטור העיקרי שמוביל ל- ROP.
להפרעה להסדרה של VEGF, הנובעת מהיפוקסיה, יש כנראה תפקיד משמעותי ביצירה ופרוליפרציה לא תקינים של כלי הדם. הטיפול המסורתי ב- ROP הוא פוטוקואגולציה עם לייזר, אולם הוא מלווה באיבוד שדה ראייה והתפתחות קוצר ראייה גבוה.
לאחרונה טיפול ב- anti-VEGF הפך להיות הטיפול המקובל ל- ROP. ההזרקה קצרה יותר בהשוואה לטיפול בלייזר, לא מצריכה סדציה או הרדמה כללית ואיננה מלווה בהרס של הקף הרשתית. מספר מחקרים השוו את היעילות של תרופות anti-VEGF שונות כנגד ROP, כמו קונברצפט (conbercept), רניביזומב (ranibizumab), אפליברצפט (aflibercept), ובבציזומב (bevacizumab). קונברצפט הינה תרופה חדשה שנמצאת בשימוש בסין רק בשנים האחרונות.
היא אושרה בסין ב- 2013 לטיפול ב- AMD, ומאופיינת באפיניות חזקה ויכולת לעכב נאווסקולריזציה. הבטיחות והיעילות בטיפול ב- AMD ו- ROP הוכחו במחקרים רטרוספקטיביים, ורק מעט מחקרים השוו בין קונברצפט לרניביזומב באופן פרוספקטיבי.
מטרת המחקר הנוכחי להשוות את שעור החזרה והתוצאות של טיפול בהזרקות לזגוגית של קונברצפט ושל רניביזומב במקרים עם ROP במחקר רב מרכזים, פרוספקטיבי אקראי ומבוקר.
החוקרים היו מששה מרכזים רפואיים בסין. המחקר נמשך ממאי 2017 עד פברואר 2019 וכלל תינוקות שאובחנו עם ROP אגרסיבי אחורי של אזור I או ROP של אזור אחורי II שמצריך טיפול.
התינוקות חולקו באופן אקראי לקבוצות טיפול בקונברצפט 0.25 מ"ג או ברניביזומב 0.25 מ"ג. בוצע מעקב אחר שעור החזרה וסיבוכים במשך תקופת מעקב של ששה חודשים. מקרים עם חזרה טופלו בלייזר או הזרקה נוספת לרשתית תוך 72 שעות.
סך הכל 60 עיניים של 30 תינוקות חולים עברו טיפול בקונברצפט ו- 60 עיניים של 30 תינוקות חולים עברו טיפול ברניביזומב. ב- 10 עיניים המהווים 16.67% מקבוצת הקונברצפט ו- 14 עיניים המהווים 23.34% מקבוצת הרניביזומב התפתחה חזרה.
הגיל הפוסט-מנסטרואלי בעת ההזרקה הראשונה היה 34.60 שבועות בקבוצת הקונברצפט ו- 35.14 שבועות בקבוצת הרניביזומב. במקרים עם חזרה הגיל הממוצע היה 43.31 ו- 43.43 שבועות בהתאמה.
פרק הזמן בין שני הטיפולים היה 8.71 שבועות עבור קבוצת הקונברצפט ו- 8.29 שבועות עבור קבוצת הרניביזומב. לא היה כל הבדל משמעותי מבחינה סטטיסטית בממצאים השונים בין שתי הקבוצות. למעט מסיבוך של ירוד בשלוש עיניים לא היו סיבוכים בשתי הקבוצות.
המסקנה היא ששני הטיפולים יעילים במידה שווה כנגד ROP, וקונברצפט הינו אפשרות טיפולית חדשה.
Wu Z, Zhao J, Lam W, Yang M, Chen L, Huang X, Wei M, Yang H, Lv F, Hang F, Zeng J, Zhang G-M. Comparison of clinical outcomes of conbercept versus ranibizumab treatment for retinopathy of prematurity: a multicentral prospective randomised controlled trial. Br J Ophthalmol 2022;106:975–979