מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' כינורי מיכאל

עורך אתר האיגוד:
ד"ר לשנו ארי

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

Is Kidney Function Associated with Age-Related Macular Degeneration?: Findings from the Asian Eye Epidemiology Consortium

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

 

לטקסט המאמר

 

ניוון מקולרי מחמת גיל Age-related macular degeneration (AMD) הינו בין הגורמים המובילים לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם. מעריכים שעד 2040, שליש מהחולים עם AMD יהיו מאסיה.

העריכו גם שב- 2017 היו בערך 698 מיליון חולים עם מחלת כליה כרונית עם שכיחות של 9.1% בכל העולם, ובכל קבוצות הגיל. מחלות כליה כרוניות מציבות סיכון משמעותי לתחלואה ולתמותה, והפגיעות גדלה משמעותית בחולי AMD בגלל גורמי סיכון משותפים, מכניזמים פתולוגיים ופוליפורפיזם גנטי.  למרות זאת, מחקר קודם דיווח על ממצאים לא חד-משמעיים בנוגע לקשר בין תפקוד כלייתי ו- AMD.

 

שני מחקרים מבוססי אוכלוסייה, ה- Blue Mountain Eye Study וה- Beaver Dam Eye Study דיווחו שמחלת כליה כרונית מגדילים את הסיכון להופעת AMD מוקדם. בניגוד לכך, ה- Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis וה- Singapore Epidemiology of Eye Disease Study לא מצאו קשר משמעותי בין מחלת כליה כרונית ל- AMD. יש לציין שמחקרים מבוססי אוכלוסייה רבים מאותגרים בביצוע בחינה מפורטת למצבים של AMD מתקדם בגלל מיעוט יחסי של המקרים.

 

במחקר מטה-אנליזה קודם כן נמצא קשר חיובי בין מחלת כליה כרונית ל- AMD, אולם הוא כלל רק חמישה מחקרים. בגלל הפנוטיפים של AMD והגנטיקה שלהם באסייתיים, יש לציין גם שהקשר בין AMD ומחלת כליה כרונית באסייתיים עשויה להיות שונה מאשר בקבוצות אתניות אחרות. 

 

כדי להתגבר על מגבלות אלה של המחקרים הקודמים ולהגביר את הבנתנו בנוגע לקשר בין מחלת כליה כרונית לבין AMD באסייתיים, בוצע מחקר גדול שכלל יחד את המידע הפרטני של המשתתפים בעשרה מחקרים אסייתיים. AMD הוגדר על פי סולם הדרוג של Wisconsin Age-Related Maculopathy Grading System, ה- International AMD Epidemiological Study Group Classification או ה- Beckman Clinical Classification. מחלת כליות כרונית הוגדרה כקצב פילטרציה גלומרולרי מוערך   (eGFR) estimated glomerular filtration rate נמוך מ- 60 ml/min ל- 1.73 מטר מרובע. בוצעה בדיקה לנתונים על כל משתתף בודד שנאספו יחד כדי להביא למירב את הקשרים בין מחלת כליות כרונית ו- eGFR לבין AMD מוקדם ומאוחר, עם תיקון לגיל, מגדר, יתר לחץ דם, סוכרת, BMI, עישון, צריכת אלכוהול, וקבוצות המחקר. התוצא העיקרי היה יחס הסיכויים (Odds ratio) של AMD מוקדם ומאוחר.

 

החוקרים היו מסינגפור, סין, קוראה, הודו, גרמניה, יפן, רוסיה ושוויץ. המחקר כלל 51,253 משתתפים שגילם הממוצע היה 54.1 שנים. 5,079 המהווים 9.8% היו עם מחלת כליה כרונית. השכיחות של  AMD מוקדם הייתה 9.0% ושל  AMDמאוחר הייתה 0.71%. לאחר ביצוע התיקונים השונים, נמצא שהמשתתפים עם מחלת כליה כרונית היו סיכוי גבוה יותר ל- AMD מאוחר.

 

באופן דומה, תפקוד כליה גרוע יותר היה בהתאמה ל- AMD מאוחר. לעומת זאת לא נמצא קשר משמעותי מבחינה סטטיסטית בין מחלת כליה כרונית ו- eGFR ל- AMD מוקדם.

 

המסקנה מהבדיקה הסטטיסטית של הנתונים המקובצים של אוכלוסיות מעשרה מחקרים על אוכלוסיות אסייתיות גילתה שמחלת כליה כרונית ותפקוד כלייתי ירוד קשורים באופן משמעותי ל- AMD מתקדם. ממצא זה מדגיש את החשיבות של ביצוע בדיקות עיניים של חולים עם מחלת כליה כרונית.

 

 

Xue CC, Sim R, Chee ML, Yu M, Wang YX, Rim TH, Hyung PK, Woong KS, Song SJ, Nangia V, Panda-Jonas S, Wang NL,  Hao J, Zhang Q, Cao K, Sasaki M, Harada S, Toru T, Ryo K, Raman R, Surya J, Khan R, Bikbov M, Wong IY, Cheung CMG, Jonas JB, Cheng C-Y, Tham Y-C. Is Kidney Function Associated with Age-Related Macular Degeneration? Findings from the Asian Eye Epidemiology Consortium

Ophthalmology 2024;131:692-699

 

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד