גלאוקומה הינה נאורופתיה אופטית פרוגרסיבית וגורם מוביל לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם. המחלה מתבטאת במתכונת אופיינית של איבוד תאי גנגליון של הרשתית ופגמים בשדה הראייה. לחץ תוך עיני וזרימת דם פגומה לעין נחשבים כגורמים משמעותיים להתפתחות המחלה. בניגוד למחשבה במקובלת שהפובאה והמקולה לא נפגעות עד לשלבים המאוחרים של גלאוקומה, מחקרים מהתקופה האחרונה הראו פגמים במסילות הפפילופובאליות והפפילומקולריות בשלבים המוקדמים של גלאוקומה. הראו נזק לתאי גנגליון במקולה גם בשלבים מוקדמים של גלאוקומה. בגלל זאת גברה ההתעניינות בבדיקות של המקולה בגלאוקומה. OCTA (Optical coherence tomography angiography) משמש לבדיקת המיקרו-סירקולציה של ראש עצב הראייה ושל המקולה. בדיקה זו מאפשרת לבדוק באופן לא חודרני את שלימות הוסקולריזציה של הרשתית. בחולים עם גלאוקומה נמצאה הפחתה בצפיפות כלי הדם במקולה. סמנים אפשריים נוספים לשלימות כלי הדם ניתן למצוא בבדיקת של האזור הא-וסקולרי של הפובאה foveal avascular zone (FAZ). הגדלה של ה- FAZ נמצאה בעיניים עם גלאוקומה במחקרים קודמים, אולם יש מידע מוגבל על הקשר שבין שינויים ספציפיים ב- FAZ להתקדמות גלאוקומה. המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לבדוק לאורך זמן את ההגדלה של ה- FAZ והקשר שלה לקצב ההתקדמות השינויים המבניים, המיקרו-וסקולריים והתפקודיים של גלאוקומה.
החוקרים היו מקליפורניה, ארה"ב. המחקר כלל 115 עיניים, 46 עם חשד לגלאוקומה ו- 66 עם גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, של 81 חולים עם מעקב של שנתיים או יותר, ולפחות 4 ביקורים עם בדיקות OCTA ושדה ראייה. החולים עם שינוי גדול ב- FAZ הוגדרו כבעלי FAZ מתקדם ויתר העיניים הוגדרו כבעלי FAZ לא מתקדם. נעשה שימוש במודל סטטיסטי כדי לבדוק את הקשר בין בעלי FAZ מתקדם לבין מאפיינים קליניים ודמוגרפיים שונים.
נמצאה הידקקות מהירה יותר בקומפלקס תאי הגנגליון ואיבוד מהיר יותר של ה- mean deviation (MD) של שדות הראייה בעיניים עם FAZ מתקדם בהשוואה לעיניים עם FAZ לא מתקדם. צפיפות כלי הדם בכל התמונה לא הייתה קשורה ל- FAZ מתקדם. המסקנות היו שהגדלה משמעותית ב- FAZ הייתה קשורה באופן חלש לקצב מוגבר יותר באופן בינוני של הידקקות קומפלקס תאי הגנגליון ואיבוד MD של שדה הראייה, אך לא היה קשר להפחתת צפיפות כלי הדם המקולריים בגלאוקומה. ייתכן שהגדלת ה- FAZ עשויה להיות קשורה להתקדמות גלאוקומה, אך יש צורך במחקר נוסף לבחון את הקשר הפתופיזיולוגי בין הידקקות קומפלקס תאי הגנגליון במקולה והגדלת ה- FAZ לגלאוקומה.
למאמר המלא