מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' כינורי מיכאל

עורך אתר האיגוד:
ד"ר לשנו ארי

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

ההשפעה של BMI, צריכת טבק ואלכוהול על שינויים מבניים ברשתית של חולים עם גלאוקומה

Youssif AA, Onyekaba N-A, Naithani R, Abdelazeem K, Fathalla AM, Abdel‐Rhaman NS, Jammal AA, Medeiros FA
Social history and glaucoma progression: the effect of body mass index, tobacco and alcohol consumption on the rates of structural change in patients with glaucoma Br J Ophthalmol 2024;108:1694–1700

למאמר המלא

גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית POAG)) מאופיינת בהידרדרות עצב הראייה שגורמת לעיוורון בלתי הפיך. למרות שמוכרים גורמי סיכון רבים לגלאוקומה, הכוללים יתר לחץ תוך-עיני, היסטוריה משפחתית וגיל מתקדם, הפתוגנזה עדיין לא ברורה לחלוטין. אי לכך ייתכן שקיימים גורמי סיכון נוספים שאינם מוכרים. בעוד שקיימות הוכחות משכנעות שפקטורים כמו עישון, שתית אלכוהול והשמנה קשורים למחלות עיניים מסכנות ראייה שכיחות, כמו רטינופתיה סוכרתית ו- AMD, המידע הקיים על קשרים בין פקטורים אלה לגלאוקומה איננו חד משמעי. בעולם יש ביליון מעשנים, והצריכה של סיגריות קשורה למצבים סיסטמיים כמו איסכמיה ונזק חמצוני, שמובילים לטוקסיות לרקמות שונות הכוללות את הרשתית והקרנית. על פי מספר סדרות ותאורי מקרים ניתן לחשוד שמעשנים כבדים יותר, בתקופות ארוכות יותר, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח גלאוקומה, בעוד שמחקרים אחרים הראו את ההפך. במחקרים מבוססים אוכלוסייה לא נמצא קשר בין עישון לגלאוקומה. לאלכוהול יש השפעות מזיקות פוטנציאליות על הבריאות, ומעריכים שצריכת אלכוהול אחראית ל- 4% מכל המחלות בעולם. הדיווחים על הקשר בין צריכת אלכוהול וגלאוקומה שונים בתוצאותיהם. השמנה הינה בעיית בריאות חשובה נוספת. למרות שעל פי מחקרים מסוימים יש קשר בין השמנה לשכיחות מוגברת של גלאוקומה, נמצא גם קשר בין (BMI) body mass index נמוך לגלאוקומה. מכיוון ששימוש בטבק, צריכת אלכוהול ו- BMI הם משתנים שניתן לנסות לשנות, הידע על הקשר בינם לגלאוקומה חשוב ביותר.

במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של BMI וההיסטוריה של צריכת טבק ואלכוהול על שיעור הפגיעה בשכבת סיבי העצב של הרשתית (RNFL) באוכלוסיית חולי גלאוקומה במהלך הזמן. החוקרים היו מארה"ב ומצריים. במחקר נכללו 2839 עיניים של 1584 חולים עם גלאוקומה מהרישום של Duke Ophthalmic Registry בארה"ב. לחולים שנכללו היו לפחות שתי בדיקות OCT בטווח מינימלי של 6 חודשי מעקב. הנתונים בנוגע לצריכת אלכוהול וטבק נלקחו מרישומי הבריאות האלקטרוניים ואומתו עם המשתתפים. BMI חושב מהנתונים ברישומי הבריאות. נעשה שימוש במודלים לינאריים של משתנה אחד ושל משתנים רבים כדי לקבוע את השפעת כל מדד על השינוי ב- RNFL לאורך זמן.

משך המעקב הממוצע היה 4.7 שנים. עבור 43% מהעיניים הייתה היסטוריה של צריכת טבק, עבור 54% מהעיניים הייתה צריכת אלכוהול, ו- 34% היו עם השמנה. הממצאים הראו ש- BMI גבוה יותר היה בעל השפעה מגנה מפני הדרדרות גלאוקומה. צריכת טבק ואלכוהול לא היו קשורים באופן משמעותי לשיעור השינויים ב- RNFL. החולים עם תת-משקל היו עם קצב מהיר יותר באופן משמעותי של פגיעה ב- RNFL בהשוואה לאנשים עם משקל נורמלי. המסקנות היו שאין קשר בין צריכת טבק ואלכוהול לשינויים ב- RNFL. BMI גבוה יותר היה קשור באופן משמעותי לאיבוד איטי יותר של סיבים ב- RNFL. על הקלינאים להיות מודעים לסכנה של הידרדרות מהירה יותר של גלאוקומה בחולים עם משקל נמוך. יש להמשיך ולחקור את המנגנונים הביולוגיים באמצעותם ל- BMI יש השפעה על הידרדרות גלאוקומה.

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד