מסגרת עם רקע לכותרת

Effects of Flavanol-Rich Dark Chocolate on Visual Function and Retinal Perfusion Measured with Optical Coherence Tomography Angiography

תמונת נושא מאמר
03.10.2019 | Jakob Siedlecki, MD; Niklas Mohr, MR; Nikolaus Luft, MD, PhD; et al

בשל "הגנת זכויות יוצרים", מובא להלן קישור למאמר בלבד. לקריאתו בטקסט מלא, אנא פנה לספרייה הרפואית הזמינה לך.

 

A recently reported randomized clinical trial suggested beneficial effects of vasodilating flavanols in dark chocolate on visual function without objective quantification of retinal perfusion.

 

Objective 

To assess the effects of dark chocolate flavanols on subjective visual function and retinal perfusion objectively quantified on optical coherence tomography (OCT) angiography.

 

Main Outcomes and Measures 

The primary end point was macular retinal perfusion quantified as vessel density on OCT angiography.

The secondary end point was subjective visual function (Early Treatment Diabetic Retinopathy Study visual acuity, Pelli-Robson chart, and Mars chart contrast sensitivity).

JAMA Ophthalmol. 2019;137(12):1373-1379. doi:10.1001/jamaophthalmol.2019.3731
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה