מסגרת עם רקע לכותרת

פרופ' חנה סביר (נכתב על ידי ד"ר שמואל בר)

חברי וידידי היקרים, רופאי העיניים המופלאים. לאחרונה הועלה הרעיון המיוחד הזה של כתיבה על זכויותיהם והצלחותיהם של מורינו ורבינו ממקימי מקצוע רפואת העיניים בארץ. אנסה בזאת להציג לפניכם רופאה דגולה - מורתי ורבתי אשר הקימה במו ידיה את מחלקת העיניים של בית חולים השרון. היא כיום בת 93, חריפה כתמיד ופעילה .

התבקשתי לכתוב על פרופסור חנה סביר לפורום המכובד הזה וכך אעשה:

חנה' לה נולדה כבת יחידה בצ'כיה לזוג הורים ממוצא פולני. אביה היה רופא משפחה ואמה הייתה עקרת בית. שניהם זכו לחיים ארוכים ומלאים וחיו עד כמעט שנות ה - 100 שלהם .

ב - 7.3.1939 , אביה של חנה שהיה ציוני החליט להעלות את משפחתו הקטנה לארץ הקודש, וכך חנה'לה ומשפחתה ניצלו מהשואה. אביה "נטה את אוהלו" בתל אביב והחל במלאכת הקודש של רופא משפחה, אלא שחנה רצתה להיות רופאת עיניים ושוחררה ללימודים ברפואה. את לימודיה היא החלה וסיימה בציריך שבשוויץ ושם פגשה את בעלה לעתיד - אבי סביר, שלמד גם הוא רפואה.

כשחזרו השניים לארץ, ד"ר אבי סביר הפך לאחד מהאורולוגים לילדים הראשונים בארץ ועבד בבית חולים בילינסון. באותם ימים לא הייתה בבילינסון מחלקת עיניים כלל, וד"ר החלה לעבוד שם כרופאת בית. מנהל בית החולים של אז החליט להביא "רופא חוץ" מחיפה בשם ד"ר קורץ, וד"ר סביר הפכה להיות המתמחה הראשונה שלו.

במשך הזמן , נעשה ד"ר קורץ למנהל המחלקה ואחר כך גם לפרופסור קורץ. כשפרופסור קורץ הגיע לגבורות ולגיל פרישה, ד"ר סביר הייתה המועמדת הטבעית לרשת את מקומו כמנהלת מחלקת עיניים של בית החולים בלינסון .

באותם ימים הגיע להנהלת בית החולים רופא הולנדי בשם פרופסור דה פריס והלה החליט לשדרג את כל ניהול המחלקות ע"י "פרופסורי חוץ" שהוא הביא מחו"ל. אחד מהם היה פרופסור בן - סירא שהיה עד אז רופא רשתית בבוסטון .

ד"ר סביר (כמו גם רופאים אחרים ממחלקות אחרות) ,לא הייתה מעוניינת להמשיך תחת כנפיו של הלה והובטח לה שהיא תקבל יחידה של רפואת עיניים בבית חולים השרון - בית חולים ביתי קטן שהיה נטוע בלב פתח תקווה . כמנהלת היחידה שם היא קבלה אליה לעבודה רופאים נוספים שגם הם לא רצו לעבוד עם פרופסור בן - סירא.

ד"ר סביר נלחמה לקבל הכרה ותקציבים לשם הקמה של מחלקת עיניים בבית חולים השרון, ובשנת 1975 הוקמה רשמית מחלקת עיניים של "השרון". מאותו זמן ואילך, ד"ר סביר החלה לקבל מתמחים למחלקתה ובשנת 1978 הצטרפתי גם אני כמתחה למחלקת עיניים "השרון."

ד"ר סביר פיתחה יחסי חברות וקרבה עם מחלקות העיניים אחרות, כמו זו של בית חולים אסף הרופא

בראשותו של פרופסור רוברט בר יצחק - מעמודי התווך של ההיסטולוגיה והפתולוגיה של העין באותם

ימין וכן עם פרופסור מרים רונן מנהלת מחלקת העיניים בבית חולים :וולפסון". אחד מידידיה הטובים היה גם מנהל מחלקת עיניים של בית חולים תל השומר – פרופסור מיכאל בלומנטל. כל אלה היו מבקרים אהובים ורצויים במחלקתנו ואנחנו גם ביקרנו במחלקותיהם.

יחסי מחלקת עיניים של בית חולים השרון עם מחלקת עיניים של בילינסון היו יחסים של "אהבה שנאה

קנאה ידידות", ועיקר יחסיי הביניים היו בין המתמחים של שתי המחלקות אשר נפגשו מידיי פעם "לתנות את צרותיהם המשותפות" כמתמחים .

באותם ימים רחוקים יצא שמעה של מחלקת עיניים של השרון למרחוק והחלו להגיע אליה ראשי, מנהלי

ושועי "קופת חולים כללית" וכן ראשי ההסתדרות. בין מטופלי המחלקה היו פרופסור חיים דורון (ואשתו) כמו גם ראשי ההסתדרות ישראל קיסר ואהרון בקר ואח"מים רבים נוספים.

פרופסור סביר הפכה להיות יושבת ראש הוועדה לציוד רפואי של רפואת עיניים של קופת חולים הכללית וכן פרסמה ספר על מחלות הרשתית עם פרופסור עמנואל רוזן ממנצ'סטר בריטניה שהיה בין היתר עורך של עיתונים מדעיים מפורסמים (והלך לעולמו בשנת 2021).

בשנת 1975 נכנס חוק ביטוח הבריאות הממלכתי וכתוצאה מכך קופות החולים ניסו להוכיח התייעלות, על מנת לקבל תקציבים בהתאם. אל קופת החולים הכללית הגיע מר אביגדור קפלן (זה שבעטיו פוטרו עשרות מעובדי התעשייה האווירית בשם הייעול). אביגדור קפלן זה החליט שאין צורך בשני בתי חולים בפתח תקווה והציע "להדביק" את בית חולים השרון לבית חולים בילינסון.

מתוך כבוד לפרופסור סביר הוחלט שהאיחוד יצא אל הפועל רק כאשר היא תצא לגמלאות, והאיחוד אכן התרחש בשנת 1997 - לאחר יציאתה של פרופסור סביר לגמלאות. חלק מרופאי המחלקה החליטו לפרוש בעצמם מבית החולים ולא להצטרף לבילינסון, חלקם יצאו לפנסיה מוקדמת, חלקם פנו לבתי חולים אחרים ,אחרים פרשו לעבודה במרפאות הקהילה ואחרים (כולל עבדכם הנאמן) נטמעו בצוות של בית החולים בילינסון כרופאי עיניים מומחים החל משנת 1997.

בשנת 2022 פרופסור סביר הגיעה לגיל 90 המכובד, ואנוכי, אף על פי שלא ראיתיה שנים אחדות, החלטתי לשלוח אליה שי בדמות חמשיר
הנקרא: "חמשיר לחנה סביר בהגיעה לגיל 90" בחמשיר סיפרתי את תולדות חייה מלידתה ועד גיל 90 והוספתי גם בית אחרון לכבוד בעלה ואביר חלומותיה במשך כ - 70 שנה ד"ר אבי סביר שהלך לעולמו בגיל המכובד של 94 שנים.

אני מצרף לכאן את החמשיר שאני מקווה שתבינו את ההומור הטבוע בו ותיהנו ממנו כמו שפרופסור סביר נהנתה ממנו והסכימה שאפרסם אותו כאן. 

 היום פרופסור סביר היא בת 93 , חייה ובועטת כסייחה צעירה ואני מאחל לה בריאות ואריכות ימים.

שמואל בר

לחמשיר המלא

תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה