מסגרת עם רקע לכותרת

פרופ' רוברט בר יצחק (נכתב על ידי ד"ר בילי בקווית-כהן וד"ר רעיה עזרא-אליה)

פרופ' רוברט בר יצחק (נכתב על ידי ד"ר בילי בקווית-כהן וד"ר רעיה עזרא-אליה)

בהמשך ליוזמה המבורכת של כתיבה על מקימי ומייסדי מקצוע רפואת העיניים בישראל, אנו מתכבדות להציג בפניכם את פרופ' רוברט בר יצחק: רופא וחוקר מוכשר ומקסים שלצערנו הרב כבר אינו בין החיים. לא במקרה שתי הכותבות הינן רופאות וטרינריות, עובדה שרק מלמדת על יכולתו של רוברט, איש אשכולות אמיתי, לדלג באלגנטיות בין דיסציפלינות ולזמן סביבו מעגל תלמידים תמידי שרק מבקש לשמוע את דבריו ודעותיו.

יום טוב בר יצחק נולד בשנת 1924 למשפחה יהודית באינסטנבול שבטורקיה. אביו היה מנהל חשבונות ששאף לתת ליום טוב את החינוך הטוב ביותר. בגיל שש נשלח ללמוד בבית ספר צרפתי פרטי, Saint Benoît Fransız Lisesi, שם למד 12 שנים ורכש השכלה בצרפתית ובאנגלית. בתקופה זו החלו לקרוא לו מוריו וחבריו בשם רוברט, שם שליווה אותו לכל אורך חייו. בסיום חוק לימודיו ב-1952 המשיך ללימודי רפואה באוניברסיטת איסטנבול, ובשנה האחרונה התארס לבת זוגתו, רחל. לאחר סיום הלימודים ב-1948 שירת רוברט שנה אחת בצבא הטורקי. בשנת 1950 החל התמחות ברפואת עיניים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת אנקרה וב-1951 התחתנו רחל ורוברט.

במקביל לעבודתו כמתמחה בכיר במחלקת העיניים של בית החולים האוניברסיטאי באיסטנבול, התעניין רוברט במגוון נושאים וביניהם תוחלת החיים של מטופלים הסובלים מסרטן מלנומה של הענבייה, וכן בחקר ממאירות סרטן זה. בר יצחק החל לחקור את המחלה על ידי השתלת הגידול בארנבוני מעבדה והתעניינותו הביאה אותו לפנות ללימודי פתולוגיה של העין.

בשנת 1957 התקבל ד"ר בר יצחק לתוכנית חילופי רופאים במכון פרוקטור שבסן פרנסיסקו (The Francis I. Proctor Foundation for Research in Ophthalmology, University of California, San Francisco) שם חקר את סרטן העין בתרביות תאים. בתקופת שהותו במכון פגש את ד"ר ולטר קורנבלוט, אז סגן מנהל מחלקת העיניים בבית החולים הדסה עין כרם, וזה הזמין אותו להמשיך את המחקר במעבדתו בישראל. שנתיים לאחר המעבר לארה"ב עבר ד"ר בר יצחק למכון לחקר הסרטן בבית החולים הממלכתי של דנמרק בקופנהאגן, שם המשיך לחקור וללמד את הצוות את רזי העבודה בתרביות תאים.

בשנת 1962 מימש רוברט את הזמנתו של ד"ר קורנבלוט והגיע לביקור בהדסה שם סוכם עם מנהל המחלקה, פרופ' יצחק מיכאלסון, כי רוברט יעבור לישראל ויעבור כרופא וכחוקר. ואכן שנה לאחר מכן עלו רחל ורוברט בר יצחק לישראל ובתום ימי העבודה הארוכים בבית החולים ובמעבדה היו לומדים יחדיו עברית בשעות הערב.

באוקטובר 1964, בהזמנת פרופ' שטיין, פרופ' שיבא ופרופ' וולמן, הקים רוברט את מעבדת הפתולוגיה של העין בבית חולים תל השומר ובהמשך גם הרחיב את השירות למעבדת מיקרוביולוגיה של העין ומעבדת אלקטרורטינוגרפיה. לאחר שאיבחן לראשונה מקרה של נגיעות עינית בטוקסוקרה קניס (טפיל שמקורו בצואת כלבים) בעין של ילד, גויס רוברט לסייע לפתולוגים של המכון הווטרינרי בבית דגן ולימד אותם לבצע פתולוגיה של העין בבעלי חיים, כך מצא את עצמו רוברט מאבחן לראשונה מחלת רשתית בברווזים על רקע רעלן פוטוטוקסי.כך, החל בין רוברט  לרפואה הווטרינרית רומן ארוך שנים.

רוברט אהב מאוד ללמד, הוא שימש מרצה בכיר בחוג לרפואת עיניים באוניברסיטת תל אביב וגם כיהן כראש החוג (1974-1978), הקים את בית החולים הראשון לרפואת עיניים בעזה, אבחן, טיפל וניתח חולים בסיני, עזה, חברון ובכל מקום אליו נשלח על ידי מדינת ישראל. רוברט תמיד דאג ללמד ולהכשיר צוותים אחריו כך שיוכלו לספק שירותי עיניים ברמה הגבוהה ביותר.

בשנת 1976 קיבל את תפקיד הניהול של מחלקת העיניים באסף הרופא ומיד פתח בה כמובן מעבדה לפתולוגיה של העין. רוברט ניהל את המחלקה עד לפרישתו בשנת 1989.

בשנת 1985, כשרוברט כבר היה, לכאורה בלבד, בשלהי הקריירה, הוחלט להקים בית ספר לרפואה וטרינרית בישראל. רוברט מיד התגייס להקמה של מחלקה לרפואת עיניים וטרינרית. לשם כך חזר לקליפורניה, הפעם לבית החולים הווטרינרי בדייוויס, ולמד רפואת עיניים השוואתית. בהמשך בילה שם גם את שנת השבתון שלו עם רופאי עיניים וטרינרים. לאחר הסיוע בהקמתה, פרופ' בר יצחק גם ניהל את המחלקה לרפואת עיניים בבית החולים הווטרינרי של האוניברסיטה העברית בבית דגן (1990-1994).

עד יום מותו, באוקטובר 2018 והוא בן 94, המשיך רוברט להיות פעיל בחקר רפואת העיניים. סייע לתלמידי דוקטורט בכתיבת תזה ובניית מחקרים, המשיך לערוך ולכתוב מאמרים בכתבי עת מקצועיים, ולא הפסיק ללמוד וללמד אף לא לרגע אחד. כשהתקשה להתנייד הכשיר את עצמו בקורסים מקוונים בכל נושא שעניין אותו, והיו לא מעט כאלו.

שבע שנים להיעדרו ורוברט חסר מאוד. רוברט היה מורה נצחי, אוהב אדם וחיה, אנו מתגעגעות אליו מאוד ושמחות על ההזדמנות להנציחו במדור.

תמונות:

רוברט בר יצחק (מימין) ורופא העיניים האמריקאי Phillips Thygeson במכון פרוקטור שנת 1958


עוד תמונה במכון פרוקטור שנת 1958


רוברט בר יצחק חוגג 90 בבית החולים הווטרינרי בבית דגן 2014


רוברט ובני משפחתו בטקס קבלת פרס מפעל חיים של איגוד רופאי העיניים בישראל 2015

תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה