מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' אלעד מויסייב

עורך אתר האיגוד:

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

אובאיטיס - אבחנה וטיפול

אובאיטיס - אבחנה וטיפול

ד"ר זוהר חבוט־וילנר - המרכז הרפואי תל אביב, ד"ר רדגונד עאמר - המרכז הרפואי הדסה, ד"ר מרינה שנק - המרכז הרפואי סורוקה, ד"ר תמר הראובני־בלום - המרכז הרפואי לגליל.

 

אובאיטיס היא קבוצת מחלות דלקתיות המערבות את הענביה (אובאה) וסביבתה. הענביה הינה החלק הפנימי של העין ומורכבת מהקשתית, הגוף הריסני והדמית.

 

 

אובאיטיס קדמית מקורה בקשתית ו/או החלק הקדמי של הגוף הריסני ומערבת את החלק הקדמי של העין. אובאיטיס אמצעית מקורה בחלק האחורי של הגוף הריסני ו/או הפארס פלנה ו/או החלק ההקפי ביותר של הרשתית ומערבת את זגוגית העין. אובאיטיס אחורית מקורה בדמית ו/או הרשתית ומערבת את הדמית ו/או הרשתית.  אובאיטיס המערבת את כל מקטעי העין- קדמית, אמצעית ואחורית.

 

פעמים רבות, למרות בירור מקיף, אין מוצאים את הסיבה להתפרצות הדלקת. אובאיטיס עשויה להופיע כחלק ממחלה כללית בגוף, ולעיתים, כמחלה המתבטאת בעיניים בלבד ולא מערבת איברים נוספים. גילוי המחלה העינית מוביל לעיתים לאבחנת מחלה כללית שלא הייתה ידועה קודם לכן.

 

אובאיטיס יכולה להיות זיהומית ולהיגרם בעקבות מגוון רב של מחוללים: נגיפים, כגון משפחת ההרפס; חיידקים, כגון עגבת ושחפת; פרזיטים, כגון טוקסופלזמוזיס; פטריות, כגון קנדידה. אובאיטיס יכולה להיות לא זיהומית וקשורה במצבים עינִיִּים, כגון לאחר ניתוח עיניים; לאחר פגיעה עינית; מחלות דלקתיות אובאיטיות המערבות את העין בלבד; מחלות כלליות לא זיהומיות המערבות גם את העין, כגון בכצ'ט, סרקואידוזיס, טרשת נפוצה, זאבת ועוד.

 

התלונות המלוות את המחלה - באובאיטיס קדמית ייתכנו אי־נוחות, קושי להביט לאור, כאבים בעין ובראש, עין אדומה וירידה בראייה. באובאיטיס אמצעית ואחורית ייתכנו ירידה בראייה והפרעה בראייה, כגון ראיית נקודות או צורות 'צפות' בשדה הראייה. כאשר מופיעות תלונות אלו חשוב מאוד להגיע לבדיקת עיניים מקפת כדי לאבחן את סוג המחלה ולקבל את הטיפול המתאים במהירות.

 

אבחנה

חשוב מאוד למסור מידע רב ככל האפשר לרופאים המטפלים. מידע בעניין התלונות העיניות ומשך קיומן, אירועים דומים בעבר, תלונות על איברים נוספים בגוף, מחלות אחרות, מחלות במשפחה, שימוש בתרופות. חשוב גם כן למסור מידע על טיולים לארצות אקזוטיות או טיולים בארץ שבהן הייתה חשיפה שאינה שגרתית למערות, למאכלים מיוחדים, לבעלי חיים וכדומה.

האבחנה הקלינית מתבצעת על ידי בדיקת עיניים יסודית במנורת סדק. בבדיקה זו ניתן לראות האם המחלה מערבת עין אחת או את שתי העיניים ומגדירים את סוג המחלה – האם מדובר באובאיטיס קדמית, אמצעית, אחורית או אובאיטיס הכוללת את כל מקטעי העין. בדיקות נוספות שנערכות הינן בדיקות הדמיה של העין וזאת על פי סוג האובאיטיס שנמצאה ומותאמות לכל מקרה. הבדיקות הקיימות כוללות צילום של הרשתית במכשירOCT , צילום פלואורסצאין (FA), צילום ICG ובדיקת אולטראסאונד. נוסף על כך ועל פי צורך, בדיקת שדה ראייה ובדיקות אלקטרופיזויוגיות של העין. כמו כן, מתבצעות בדיקות דם המותאמות לכל מקרה באפן מושכל, וכן הדמיות נוספות של הגוף, כגון הדמיית חזה, אגן וראש. לעיתים יש צורך בלקיחת דגימות מנוזל העין.

 

 

הקשר בין אובאיטיס למחלות מפרקים

ישנן מחלות כלליות בגוף המערבות הן את המפרקים והן את העיניים. קבוצת מחלות הספונדילוארטרופתיות כוללות מגוון מחלות של דלקות מפרקים שלרב מערבות את מפרק האגן וכן מערבות מפרקים באזור חיבור הגידים לעצמות (אנתזיטיס) כגון- מפרק הברך, ירך וכף הרגל. זאת בנוכחות אחד מהסימנים הבאים לפחות - רקע משפחתי, דלקות מעיים, זיהום בדרכי השתן או המין, שלשולים, מחלת עור ועוד.

הקבוצה כוללת: דלקת שדרה מקשחת (Ankylosing Spondylitis), דלקת מפרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis), דלקת מפרקים המלווה מחלת מעי דלקתית (Inflammatory Bowel Disease with Arthritis), ודלקת מפרקים תגובתית (Reactive Arthritis). למחלות אלו קיים רקע גנטי ובכתשעים אחוז מן המקרים, אפשר לאתר בדמם של החולים את הסמן הגנטיHLA-B27 . התלונות העיקריות הן כאבי גב תחתון המופיעים במנוחה, ומלווים בקושי בקימה בבוקר ובנוקשות בוקר. בחלק מהחולים, תיתכן מעורבות של מפרקים נוספים. לעיתים מתפתחת דלקת בגידים שונים ולכל מחלה יש את המאפיין שלה הן מבחינת מעורבות המפרקים והן מבחינת מעורבות איברים נוספים במחלה. האובאיטיס האופיינית למחלות אלו הינה אובאיטיס קדמית חריפה. יש מחלות כלליות נוספות העשויות לערב הן את העין והן את המפרקים, למשל מחלת מפרקים של גיל הילדות  ,(JIA - Juvenile Idiopathic Arthritis) זאבת (SLE) ולעיתים גם בכצ'ט ( Behcet’s disease).

 

אובאיטיס בילדים

חמישה עד עשרה אחוזים מכלל חולי האובאיטיס הם ילדים מתחת לגיל 18. המחלות הקשורות באובאיטיס בילדים דומות לאלו שבמבוגרים, והמחלה הראומטולוגית הכרונית השכיחה ביותר בילדים היאJuvenile Idiopathic Arthritis  JIA -. המחלה המפרקית כוללת בעיקר מעורבות של ברכיים, קרסוליים, מפרקי כף היד, והמפרקים הקטנים בידיים וברגליים. אשר לעיניים, מדובר באובאיטיס קדמית כרונית שנוכחת פעמים רבות ללא ממצאים בולטים, כגון עין אדומה, והילדים אף לא מדווחים על תלונות כלשהן. שיעור הילדים אשר עלולים לחוות פגיעה קשה בראייה הוא כשליש מחולי JIA, על כן, חשוב מאוד שילדים עם JIA ייבדקו בבדיקות עיניים שגרתיות, שכן, כאמור, פעמים רבות הילדים לא חשים בשינוי בראייה ולא מתלוננים על כאבים, ולכן עלולים לאבחן את המחלה בשלביה המתקדמים. הטיפול באובאיטיס בילדים מחייב שיתוף פעולה ומעקב צמוד בין מומחים משני תחומים - מומחים באובאיטיס ומומחים במחלות ראומטולוגיות בילדים.

 

דרכי הטיפול

טיפול באובאיטיס קדמית - טיפול מקומי בטיפות עיניים ומשחה המכילות סטרואידים וניתנות במינונים שונים, בהתאם לחומרת הדלקת. נוסף על כך, ניתנות טיפות המרחיבות את האישון- הן מקילות על הכאב ומונעות היווצרות הידוקים של הקשתית לעדשה.

טיפול באובאיטיס אמצעית ואחורית - במצבים אלו הטיפול המקומי בטיפות אינו יעיל ויש צורך בטיפול החודר טוב יותר לעין. האפשרויות הן הזרקת סטרואידים סביב העין או לתוך הזגוגית, ומתן סטרואידים דרך הפה ובמקרים קשים יותר אף במתן תוך ורידי.

עמוד התווך של הטיפול האנטי דלקתי הוא עדיין הטיפול בסטרואידים. זהו טיפול יעיל אך עלול להיות כרוך בתופעות לוואי, אם בשל שימוש במינון גבוה או בשל שימוש ממושך. במקרים שבהם הטיפול בפרדניזון אינו נותן את המענה או שמלווה בתופעות לוואי, יש להוסיף טיפול אנטי דלקתי אחר תוך הורדה הדרגתית של הטיפול בפרדניזון. טיפול אנטי דלקתי משמש גם במחלות דלקתיות כלליות בגוף, וכולל תרופות מגוונות, כגון מטוטרקסט, אזטיופרין (אימורן), מיקופנולט מופתיל (סלספט) וציקלוספורין. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש גם תרופות ביולוגיות. מדובר בנוגדנים ספציפיים כנגד רכיבי התהליך הדלקתי, כגון נוגדי TNF אלפא: אינפליקסימב (רמיקייד), אדלימומב (הומירה); נוגדן ללימפוציטים מסוג B: ריטוקסימב (מבטרה); נוגדן לרצפטור לאינטרלויקין 6: טוסיליזומב (אקטמרה), אינטרפרון אלפא ועוד.

כאמור, ישנן סוגים מגוונים של אובאיטיס והטיפול מותאם לסוג המחלה ולמצבו הכללי של המטופל. יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם, לקבלת טיפול מתאים, ולמעקב רציף על ידי רופאים מומחים באובאיטיס.

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד