עין אדומה ודלקות עיניים אצל ילדים / ד"ר דינה מוסטובוי
מתורגם ומעובד מדף הסבר של האיגוד האמריקאי לרפואת עיניים לילדים ופזילה (AAPOS)
מה עושים כשילד קם או חוזר הביתה עם עין אדומה?
קיימות מספר סיבות לעין אדומה אצל ילדים:
דלקת עיניים עם אודם והפרשות: אחת הסיבות הנפוצות לעיניים אדומות היא דלקת עיניים הנגרמת ע"י וירוס. בדלקת מסוג זה, נדרשת שמירה על הגיינה של העיניים, שטיפות מרובות של ההפרשות והרבה סבלנות. כידוע, לא ניתן לטפל בוירוס באמצעות טיפול אנטיביוטי. הדלקת מדבקת מאוד, ולכן הילדים הסובלים ממנה לא יכולים לבקר במסגרות החינוכיות.
דלקות כתוצאה מזיהום חיידקי: פחות שכיח מדלקות ויראליות, דלקת עם אודם לחמיתי והפרשות מוגלתיות. יש צורך בבדיקה מקיפה לצורך אבחון נכון וקבלת טיפול מתאים.
עין אדומה כתוצאה מדלקת כרונית של עפעפיים ו״שעורה״: ברוב המקרים מופיעה נפיחות ואדמומיות בעפעפיים של עין אחת, לפעמים מופיע מוקד מוגלתי באזור הנפיחות. הבעיה נגרמת כתוצאה מחסימה של אחת הבלוטות בעפעפיים שמפרישות שומן. לפעמים יש אודם בעפעפיים בשתי עיניים וילדים מתלוננים על גירודים בעיניים. לאחר אבחון הבעיה, נוכל להמליץ על שיטת הטיפול ומניעת ״שעורה״ חוזרת.
דלקת אלרגית: תופעה נפוצה מאוד אצל ילדים. האלרגיה גורמת לגירוד, אדמומיות, אי-נוחות וסינוור. חשוב לאבחן בזמן ולטפל בהתאם, כיוון שמצב זה יכול לגרום לשינויים במבנה של הקרנית בעיניים ולבעיה בראייה.
גוף זר בעין: לרוב גוף זר יגרום לכאבים, אי נוחות, או קושי בפתיחת העין. ילדים לא תמיד שמים לב שנכנס להם משהו לעין ולכן חשוב להתייחס לאודם פתאומי בעין בעיקר שמלווה בכאב או אי נוחות ולהביאם לבדיקת רופא עיניים.
הרפס בעין: למרות שעין אדומה אצל ילדים לרוב לא נגרמת מהרפס, חשוב לשלול דלקת על רקע זה עקב סיבוכים שיכולים להיגרם לעין וראיה.
סיבות אחרות לעין אדומה: כגון דלקת ענביה (אובאיטיס), לחץ תוך עיני (גלאוקומה) יתגלו רק לאחר בדיקה של רפאי עיניים.