07.05.2020 |
Anna Kabanovski, BHS, Wendy Hatch, OD, MS, Varun Chaudhary, MD, FRCSC, obert Reid, MD, MPH, PhD, Iqbal Ike K. Ahmed, MD, FRCSC, Matthew B. Schlenker, MD, MSc, FRCSC
וולידציה ואפליקציה של Catquest-9SF באוכלוסיות שונות (מאמר סקירה)
תקציר: פרופ' מרדכי רוזנר
ירוד הינו הגורם העיקרי להפרעה בראייה ולעיוורון בעולם, וגורם ל- 51 אחוזים מהעיוורון בעולם. ניתוח ירוד הינו הטיפול היעיל היחיד שמביא לשיפור בחדות הראייה ובתפקודי הראייה.
עם הגדלת תוחלת החיים באוכלוסיית העולם גדל מספר האנשים עם ירוד, וגדלה הדרישה לניתוחי ירוד. כתוצאה מכך יש צורך בתכנון זהיר שכולל מנגנונים לקביעת קדימות לטיפול בירוד למקרים עם המגבלות הגדולות ביותר ופגיעה הרבה ביותר באיכות החיים כתוצאה מירוד.
באופן מסורתי רופאי העיניים משתמשים בתוצאת בדיקת חדות ראייה לרחוק ובהערכה סובייקטיבית של סמיכות הירוד כדי לקבוע את הצורך בניתוח, ובבדיקת חדות הראייה המתוקנת ביותר ושארית שגיאת הרפרקציה כדי להעריך את הצלחת הניתוח. למרות שאלה הם מדדים חשובים ביותר, הם לא מכסים את כל טווח הבעיות בהם נתקלים החולים בתפקוד היומי כתוצאה מהירוד.
חדות הראייה לבדה איננה מספיקה להערכת ההתאמה לניתוח, הקדימות והתוצאות שלו. בנוסף, יש כיום שינויים ברפואה לקראת evidence-based patient-centered care הכולל שיתוף הערכות אישיות של החולים בתהליך קבלת ההחלטות.
לצרכים אלה פותחו כלים להערכה רחבה של איכות חיים המושפעת ממצה בבריאות. ביניהם Activities of Daily Vision Scale (ADVS), Visual Functioning 14 (VF-14), Glaucoma Utility Index ו- NEI-Visual Functioning Questionnaire 25 (NEI-VFQ 25).
שאלונים אלה משמשים כיום באופן שגרתי במחקר עכשווי, אך לא מתאימים לתנאי מרפאה קלינית. שאלון Catquest הינו שאלון ספציפי לראייה המדווח על ידי החולה שתוכנן לשימוש על ידי מנתחי ירוד לצרכי בקרת איכות של התאמת החולה לעבור ניתוח ושל תוצאות הניתוח.
שאלון זה פותח ונעשה בו שימוש בשבדיה ב- Swedish National Cataract Register מאז 1995. ב- 2009 הוצע עדכון שכלל גרסה של 9 נושאים שנקרא שאלון Catquest-9SF (short-form).
שאלון Catquest-9SF בודק את ההערכה העצמית של החולים בנוגע לתפקוד הראייה שלהם בהתאמה לפעילות יומית. השאלון המקוצר תוקף, משמש את ה- Swedish National Cataract Register במקום השאלון הקודם, והוצע לשימוש יומי במרפאות עיניים. לשאלון זה יש מספר יתרונות במיוחד עבור חולים עם ירוד.
כיוון שאוכלוסיות שונות במאפיינים קליניים, תרבותיים, מאפייני שפה ודמוגרפיה, הרלוונטיות והאמינות של שאלון יכולים להשתנות בקבוצות אוכלוסייה שונות. לכן חשוב לבצע מחקרי וולידציה שיבדקו את הביצועים של השאלון באוכלוסיות חדשות לפני שמשתמשים בו בהן באופן שיגרתי.
מאז הוולידציה של Catquest-9SF בשבדיה, הוא תורגם, עבר התאמות תרבותיות ונבדק גם באוסטרליה, אוסטריה, סין, דנמרק, אנגליה, גרמניה, איטליה, מלזיה, הולנד וספרד.
בסקירה הנוכחית סוכמו ההערכות התוקף של Catquest-9SF כדי לקבוע את התאמתו לשימוש קליני.
החוקרים היו מאונטריו, קנדה: מהפקולטה לרפואה, ממחלקת העיניים ומדעי הראייה, ומהמכון למדיניות בריאות, ניהול והערכה, של אוניברסיטת טורונטו, מהמחלקה לרפואת עיניים וניתוחים של מדעי הבריאות של המילטון, ומהמכון לבריאות טובה יותר - Institute for Better Health, Trillium Health Partners שב- Mississauga. נכללו 13 מחקרים על אוכלוסייה כוללת של 15,289 (טווח של 102 ועד 10,886) משנת 2009 ועד 2018. נמצא ששאלון Catquest-9SF הראה דיוק סביר בכל המחקרים.
המסקנה של המחברים הייתה ששאלון Catquest-9SF הינו כלי תקף ואמין למדידת תפקודי הראייה בחולים עם ירוד באוכלוסיות שונות.
כיון שתוצאות השאלון עלולות להיות ספציפיות לאוכלוסיות שונות, מומלץ לבדוק את התוקף של השאלון באוכלוסיות חדשות בהן מתכוונים להשתמש בו, לפני הכנסתו לשימוש שיגרתי.
Kabanovski A, Hatch W, Chaudhary V, El-Defrawy S, Reid R, Ahmed IIK, Schlenker MB Validation and application of Catquest-9SF in various populations: A systematic review Survey of Ophthalmology 2020;65:348-360
Public health and the eyeVolume, Issue 3, p348-360, May-June, 2020