מסגרת עם רקע לכותרת

Effect of Prematurity on Foveal Development in Early School-Age Children

תמונת נושא מאמר
29.11.2020 | Demir ST, Baas EK, Karapapak M, Karatas ME

השפעת פגות על התפתחות הפובאה בילדים 

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

הפובאה הינה החלק של הרשתית ההומנית הקריטית עבור חדות הראייה וראיית הצבעים.  

ההתפתחות המוקדמת שלה מתחילה בשבוע ה- 12 של העובר וממשיכה בילדות. הקנים בפובאה גדלים ובגיל 4-6 שנים הופכים לתאים מאורכים עם הסגמנטים הפנימיים והחיצוניים. ההתפתחות ממשיכה עד גיל 10 שנים, כאשר לפובאה יש את כל המאפיינים של פובאה במבוגרים.

בלידה, הוסקולריזציה של הקף הרשתית לא מושלמת בפגים. מאידך, המקולה בפגים יכולה להראות נורמלית בפונדוסקופיה. למרות המראה בפונדוסקופיה, האנטומיה של הפובאה בפגים שונה משמעותית מזו של ילדים שנולדו במועד  ((full-term.

השינויים שנראים בפגים כוללים פיט פובאלי שטוח, שאריות של שכבות רשתית פנימיות במרכז הפובאה ושכבות רשתית חיצוניות דקות.

האנטומיה של המקולה ניתנת לבדיקה באמצעות OCT והשינויים בפובאה בפגים תועדו באמצעות בדיקה זו. OCT angiography (OCTA) הינו שיטת הדמיה שיכולה להדגים את הוסקולריזציה של הרשתית.

מספר מחקרים דווחו לאחרונה על שינויים במיקרו-וסקולריזציה של הפובאה בילדים עם רטינופתיה של פרהמטוריות (ROP) שנראו בבדיקות OCTA. אולם, מחקרים אלה כללו חולים שטופלו לפני הבדיקה עם פוטוקואגולציה או הזרקת אנטי-גורמי גדילה אנדותליאליים וסקולריים.

במחקר הנוכחי נבדקו ילדים בגיל בית ספר שהיו פגים ולא קיבלו טיפול. בעזרת OCT ו- OCTA נבדקו השפעת הפגות על ההתפתחות המורפולוגית והווסקולרית של אזורי הפובאה והפרהפובאה.

נבדק גם הקשר בין גיל ההיריון gestational age לבין המבנים המורפולוגיים והווסקולריים של הפובאה והפרהפובאה. החוקרים היו ממחלקת העיניים והנאונטולוגיה בבית החולים למחקר והכשרה  Sisli Hamidiye Etfal באיסטנבול, טורקיה.

המחקר היה רטרוספקטיבי וכלל ילדים בגיל 6-8 שנים שנבדקו בין ספטמבר 2018 ליולי 2019.

הם חולקו לפי גיל ההריון לקבוצה I עם גיל קטן או שווה ל- 30 שבועות, קבוצה II עם גיל הריון 31 עד 34 שבועות וקבוצה III של תינוקות שנולדו במועד.

במחקר נכללו 126 עיניים של 63 נבדקים: 40 עיניים בקבוצה I, 46 עיניים בקבוצה II ו-40 עיניים בקבוצה III. בקבוצה I עובי הפובאה המרכזית, עובי הרשתית הפנימית והחיצונית, וצפיפות כלי הדם בפלקסוסים השטחיים והעמוקים של אזורי הפובאה והפרהפובאה היו גדולים יותר מאלה שבעיניים בקבוצה II ו-III, ואילו עובי הכורואיד הסבפובאלי, עובי הכורואיד הנזלי והטמפורלי, והקוטר של האזור הפובאלי הא-ווסקולרי (FAZ) היו קטנים יותר באופן משמעותי.

נמצא קשר הפוך משמעותי בין גיל ההריון לבין עובי מרכז הפובאה, עובי הרשתית הפנימית והחיצונית, צפיפות כלי הדם בפלקסוסים השטחיים והעמוקים של אזורי הפובאה והפרהפובאה, וקשר ישר משמעותי בין גיל ההריון לבין עובי הכורואיד הסבפובאלי, עובי הכורואיד הנזלי והטמפורלי והקוטר של האזור הפובאלי הא-ווסקולרי (FAZ).

המסקנה הייתה שהמורפולוגיה והווסקולריזציה של הפובאה בילדים בגיל 6-8 שנים, היו שונים בילדים שהיו פגים בהשוואה לילדים שנולדו במועד. שינויים אלה היו בהתאם לגיל ההריון והיו ניכרים יותר בגיל הריון שווה או קטן מ- 30 שבועות.

Am J Ophthalmol 2020;219:177–185
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה