מסגרת עם רקע לכותרת

Low risk of SARS-CoV-2 transmission through the ocular surface

תמונת נושא מאמר
20.12.2020 | Deng C, Yang Y, Chen H

סיכון נמוך של העברת וירוס קורונה דרך שטח פני העין

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

מחלת וירוס קורונה משנת 2019 שנגרמת על ידי severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)  הפכה לפנדמיה.

כיוון שלאנשי צוות רפואי שחלו בקורונה היו תסמינים ראשונים בעיניים שהתבטאו בגודש בלחמית, עלה חשד להעברה אפשרית של הוירוס מהעין.

המידע שמספר רופאי עיניים מתו מקורונה כשגורם ההדבקה לא היה ברור, מגביר את חשיבות אמצעי הזהירות בעת העבודה הקלינית במהלך המגפה.

הדעות חלוקות בנוגע להימצאות של וירוס הקורונה בדמעות או באפיתל הלחמית. במכתב לעיתון Acta Ophthalmologica מסכמים את הנושא מחברים מווהאן, סין: ממחלקת העיניים, מהמחלקה לרפואת חרום ומהמחלקה למחלות זיהומיות של בית חולים Tongji של אוניברסיטת Huazhong, וממחלקת העיניים של בית חולים Renmin של אוניברסיטת ווהאן. במכתב דנים המחברים במספר נושאים הנוגעים לאפשרות העברה של וירוס הקורונה דרך שטח פני העין.

ראשית, כנראה ש- SARS-CoV-2 לא מצוי בכל דגימות הדמעות של חולי קורונה. מספר מחקרים דיווחו על חולים עם תסמינים בעיניים בהם בודד הוירוס מהדמעות. אולם, שעור הבידוד נמוך ביותר, בין 3.33 ל- 5.26 אחוזים. המחברים ביצעו בדיקות מטושים נזופרינגאלים ושל הלחמית לזיהוי הוירוס בחוליי קורונה מאושפזים בבית חולים במצב בינוני, קשה וקריטי.

מתוך 114 חולים ל-90 שהיוו 79 אחוזים, היו בדיקות נזופריגאליות חיוביות ובכל החולים בדיקות הלחמית היו שליליות. ההנחה היא שהחשיפה של רקמות דרכי הנשימה לוירוס היא צורת ההדבקה העיקרית אם כי קיימות אפשרויות הדבקה נוספות.  היות והוירוס ממשיך לעשות מוטציות, אפשר שבפאזה עתידית של המגפה יהיו יותר חולים שהתסמינים העיקריים שלהם יהיו בעיניים.

שנית, ייתכן שהוירוס נמצא בדמעות ובשק הלחמית לתקופת זמן קצרה בלבד, ובזמן לקיחת הבדיקה הוירוס כבר חדר לדרכי הנשימה או נעלם בעקבות הטיפול. לאחרונה דווח על חולה בו התפתחו תסמינים בעיניים 13 ימים לאחר התחלת המחלה. הם נמשכו כחמישה ימים ובדיקות משטח מהלחמית היו חיוביות במהלך תקופה זו. אולם, כמות הוירוסים היה נמוך באופן משמעותי בלחמית לעומת דרכי הנשימה, דבר המעיד על כך שדרכי הנשימה היו המקור לוירוס במקרה זה.

לבסוף, העפעפיים והריסים הינם מחסומים טבעיים המונעים מגע עם העין של אבק וגם של זיהום טיפתי של וירוסים. מערכת ניקוז הדמעות והמערכת האימונית המקומית מגנים אף הם על העין. לכן, עבור רוב חולי הקורונה האפשרות של העברה דרך העיניים כנראה נמוכה מאד.

למרות זאת, עבור חולים בקורונה עם גירוי לחמיות כתסמין ראשון, בדיקה של שק הלחמית או של הדמעות במהלך השלב המוקדם של המחלה כנראה תהיה עם תוצאה חיובית.

בהתחשב באמצעי המיגון הקיימים, רוב האנשים עוטים מסיכות ולא מרכיבים משקפיים, יש לשקול ביצוע בדיקות לחמית יחד עם בדיקת דרכי הנשימה בחשודים בעלי סיכון גבוה לזיהום דרך העין, כדי לזהות מוקדם אפשרות של הידבקות.

רופאי עיניים צריכים לעמוד על המשמר במהלך המגפה, אך מחקרים נוספים צריכים להתבצע כדי לקבוע אם וירוס הקורונה יכול לעבור מאדם לאדם דרך הלחמית.

Acta Ophthalmol 2020 Nov;98(7):e926-e927
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה