מסגרת עם רקע לכותרת

Diagnostic Test Accuracy of the Red Reflex Test for Ocular Pathology in Infants A Meta-analysis

תמונת נושא מאמר
14.02.2021 | Subhi Y, Schmidt DC, Al-Bakri M, Bach-Holm D, Kessel L

מטה-אנליזה של דיוק מבחן הרפלקס האדום עבור פתולוגיה עינית בתינוקות  

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

 

מבחן הרפלקס האדום הינו מרכיב הכרחי של בדיקת ילוד, תינוק וילד על פי הצהרה משותפת של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, האגודה האמריקאית לרפות עיניים ילדים ופזילה, האגודה האמריקאית לרפואת עיניים והאגודה האמריקאית לאורטופטיסטים מוסמכים.  

 

בעת בדיקת הרפלקס האדום, החזר האור מהמקטע האחורי של העין נצפה באמצעות אופתלמוסקופ והאישון נראה אדום. כל דבר אשר חוסם את מעבר האור דרך העין ייראה כרפלקס פחות אדום או שכלל לא יראה רפלקס אדום והאישון ייראה אפל. בנוסף לכך ממצאים לא נורמליים בקוטב האחורי עשויים לשנות את האור המוחזר בעת הבדיקה. לבסוף, גם הפרעות רפרקציה גדולות עשויות לגרום לשינויים ברפלקס האדום.

 

המטרה של בדיקת הרפלקס האדום בתינוקות הינה זיהוי מוקדם של מחלות עיניים אשר עשויות לפגוע בהתפתחות הראיה, כמו ירוד מולד, גוש בזגוגית, רטינובלסטומה או פתולוגיה אחרת כמו קולובומה כוריורטינלית. ירוד מולד הינו נדיר עם היארעות שנתית של 18 עד 36 ל- 100,000, אך הוא גורם חשוב לעיוורון שניתן למניעה.

 

רטינובלסטומה נדירה אף יותר עם היארעות של בערך 5 ל- 100,000, אך היא מחלה חשובה אשר זיהוי מוקדם שלה יכול למנוע איבוד ראייה או מוות. כיון שמצבים אלה נדירים, יש לבדוק מספרים גדולים של תינוקות וילדים כדי לזהות אותם.

 

המטרה של הסקירה הסיסטמתית והמטה-אנליזה היא לבדוק את מידת הדיוק של בדיקת סקירה של רפלקס אדום.  

החוקרים היו מדנמרק: ממחלקת העיניים של Rigshospitalet-Glostrup ומהמחלקה לרפואה קלינית של האוניברסיטה של קופנהגן. נעשה חיפוש במאגרי המידע בנוגע למאמרים שפורסמו באנגלית לאחר סקירה עד 19 אפריל 2020. הוגדרו מדדים להכללה בנוגע לאוכלוסייה (ילדים), מבחן רפלקס אדום, בדיקת עיניים כלשהי וכל סוג מחקר. המחקר היה בהתאם להנחיות של ה- Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis of Diagnostic Test Accuracy Studies (PRISMA-DTA). את הנתונים אספו שניים מהמחברים באופן עצמאי. התוצאים העיקריים היו אבחנה חיובית נכונה, אבחנה חיובית מוטעית, אבחנה שלילית נכונה, אבחנה שלילית מוטעית, רגישות, ספציפיות וערכים מנבאים חיוביים ושליליים.

 

במטה-אנליזה נכללו 8,713 תינוקות  מחמישה מחקרים שנמצאו מתאימים להערכה איכותית וכמותית. בכל המחקרים נבדק הרפלקס האדום ללא הרחבת אישונים, והתוצאות השוו לבדיקה באישונים מורחבים. עבור כל פתולוגיה, נמצא שהרגישות המוערכת הייתה 7.5 אחוז, והספציפיות 97.5 אחוז. כאשר התמקדו בפתולוגיות שמצריכות התערבות רפואית או ניתוחית, הרגישות עלתה ל- 17.5 אחוז והספציפיות נשארה גבוהה: 97.6 אחוז.

 

המסקנות היו שלמבחן הרפלקס האדום יש רגישות נמוכה וספציפיות גבוהה באיתור פתולוגיה בעין. ממצא של רפלקס אדום לא תקין קרוב לוודאי הינו ביטוי של פתולוגיה בעין, אולם רפלקס אדום נורמלי לא שולל קיום מחלה בעין.

 

 

. Diagnostic Test Accuracy of the Red Reflex Test for Ocular Pathology in Infants. A Meta-analysis

 

 

JAMA Ophthalmol. 2021;139(1):33-40
תמונה שהיא חסות של - primyum -חסות קטנה