11.09.2022 |
Lin CC, Rose-Nussbaumer JR, Al-Mohtaseb ZN, Pantanelli SM, Steigleman WA 3rd, Hatch KM, Santhiago MR, Kim SJ, Schallhorn JM
Femtosecond Laser-Assisted Cataract Surgery: A Report by the American Academy of Ophthalmology
מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
האגודה האמריקאית לרפואת עיניים מכינה הערכות טכנולוגיות בתחום רפואת העיניים המעריכות פרוצדורות, תרופות, בדיקות אבחנתיות ובדיקות סקר חדשות וקיימות.
המטרה של הערכות אלה היא לסקור באופן סיסטמתי את תוצאות המחקרים הקיימים לגבי היעילות והבטיחות של פרוצדורות, תרופות ובדיקות. לאחר ביצוע הסקירה על ידי חברי הועדה להערכת טכנולוגיות באופתלמולוגיה - Ophthalmic Technology Assessment Committee, האגודות המתאימות של תתי ההתמחויות המתאימים והייעוץ המשפטי, מוגשות ההערכות לחבר הנאמנים של האקדמיה שמחליטים אם לפרסמם כהצהרות רשמיות של האקדמיה.
המטרה של המחקר הנוכחי של פנל הטיפול ברפרקציה של הועדה להערכת טכנולוגיות באופתלמולוגיה, הייתה לבדוק את הספרות שפורסמה לגבי התוצאות מבחינת הרפרקציה, הבטיחות ויחס העלות-תועלת של ניתוחי ירוד בעזרת לייזר פמטוסקונד בהשוואה לניתוחי ירוד באמצעות פקואמולסיפיקציה ללא לייזר.
הטכנולוגיה של ניתוחי ירוד בעזרת לייזר פמטוסקונד הוצגה בשנת 2011, והיא כוללת ביצוע מספר שלבים בניתוח הירוד באמצעות לייזר: החתך בקרנית, קפסולורקסיס, פרגמנטציה של הגרעין וחתכי הרפיה (relaxing incisions) בקרנית.
רופאי עיניים התווכחו בנוגע ליתרונות ולחסרונות של ניתוחי ירוד עם לייזר מאז הצגת הטכנולוגיה. הראו שבהשוואה לניתוח הרגיל, בעזרת לייזר ניתן לבצע קפסולוטומיה עגולה ומרכזית בדיוק רב ולהפחית את כמות אנרגיית האולטרסאונד בה צריך להשתמש בתוך העין במהלך פקואמולסיפיקציה.
במספר מחקרי מטה-אנליזה, יתרונות אלה לא תורגמו לתוצאות טובות יותר מבחינת הרפרקציה או מבחינת הפחתת סיבוכים, כאשר העלויות הנובעות משימוש בלייזר גבוהות יותר.
המסקנה של סקירה משנת 2016 הייתה שיש צורך במחקר טוב שישווה את הבטיחות והיעילות של ניתוחי ירוד עם וללא שימוש בלייזר. מאז פורסמו עוד מחקרים מבוקרים אקראיים טובים עם תקופות מעקב קצרות וארוכות ולכן בוצעה הסקירה הנוכחית.
החוקרים היו מקליפורניה, טקסס, פנסילבניה, פלורידה, מסצ'וסטס וטנסי שבארה"ב ומברזיל. בוצעה סקירה של ה-PubMed באוגוסט 2020 ונבדקו 727 תקצירים, מתוכם נבחרו 33 לבחינה של כל המאמר.
12 מאמרים עמדו במדדים להכללה במחקר ועליהם בוצעה ההערכה. קבוצת דיון של מתודולוגים קבעה שרמת ההוכחה של כל 12 המחקרים שנבדקו הייתה I.
הממצאים היו שאין הבדלים משמעותיים בחדות הראייה הלא מתוקנת למרחק הממוצעת, בחדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר למרחק, או בשיעור העיניים בטווח חצי דיופטר ודיופטר אחד מרפרקציית המטרה, בין ניתוחי ירוד עם וללא שימוש בלייזר.
שעור הסיבוכים במהלך הניתוח ואחרי הניתוח היה דומה בשתי הקבוצות, וברוב המחקרים לא היה הבדל במידת איבוד תאי אנדותל הקרנית בנקודות זמן שונות מחודש ועד חצי שנה לאחר הניתוח. במחקרים מבוקרים אקראיים גדולים בבריטניה ובצרפת נמצא שניתוחים בעזרת לייזר היו יקרים יותר מבחינת עלות-תועלת מאשר ניתוחי פקואמולסיפיקציה ללא לייזר.
המסקנות היו שלניתוחי ירוד עם לייזר וללא לייזר יש תוצאות מצוינות דומות מבחינת הבטיחות ומבחינת הרפרקציה. בנקודת הזמן הנוכחית לא נמצא יתרון כלשהו של שיטה אחת על השנייה. בחינות כלכליות שבוצעו באוכלוסיות מסוימות מצאו יחס עלות-תועלת נמוך יותר עבור ניתוחי ירוד בעזרת לייזר.
Lin CC, Rose-Nussbaumer JR, Al-Mohtaseb ZN, Pantanelli SM, Steigleman III WA, Hatch KM, Santhiago MR, Kim SJ, Schallhorn JM. Femtosecond Laser-Assisted Cataract Surgery. A Report by the American Academy of Ophthalmology. Ophthalmology 2022;129:946-954
Ophthalmology. 2022 Aug;129(8):946-954. doi: 10.1016/j.ophtha.2022.04.003. Epub 2022 May 13. PMID: 35570159; PMCID: PMC10123052