מסגרת עם רקע לכותרת
Factors predictive of cystoid macular oedema following endothelial keratoplasty: a single-centre review of 2233 cases
תמונת נושא מאמר
15.01.2023 | Myerscough J, Roberts HW, Yu AC, Mimouni M, Furiosi L, Mandrioli M, Giannaccare G, Busin M

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

גורמים מנבאים של בצקת מקולרית ציסטואידית בעקבות קרטופלסטיקה אנדותליאלית  

 

בעקבות תוצאות משופרות מבחינת חדות הראייה והפחתה בסיבוכים בעקבות קרטופלסטיקה אנדותליאלית יש מעבר מניתוחי קרטופלסטיקה חודרת (penetrating keratoplasty) לקרטופלסטיקה אנדותליאלית כניתוח המועדף לטיפול במחלות קרנית אנדותליאליות.

 

למרות שמתרבה השימוש ב- Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK), השיטה השכיחה ביותר כיום היא Descemet stripping automated endothelial keratoplasty (DSAEK).

 

כטיפול בקרטופתיה בולוזית פסאודופקית (PBK) או בדיסטרופיה אנדותליאלית של פוקס, שימוש ב- DMEK מאפשר חדות ראייה טובה יותר עם שעור נמוך יותר של דחיה אנדותליאלית והתאוששות מהירה יותר של ראייה בהשוואה ל- DSAEK.

 

בצקת מקולרית ציסטואידית (cystoid macular edema – CME) תוארה בעקבות DMEK בשכיחות של 7.1%-15.6%, וגם בעקבות DSAEK בשכיחות של 5.4%-11.2%. לעומת DMEK ו- DSAEK השכיחות של CME לאחר קרטופלסטיקה חודרת היא 4%-42%.

 

למרות ניסיונות לחקור את הגורמים הקשורים להתפתחות CME לאחר DMEK ו- DSAEK, הפרסומים עד עתה היו על קבוצות קטנות ואף מחקר עד עתה לא בדק גם DMEK וגם DSAEK באותו מחקר כגורמי סיכון בלתי תלויים להתפתחות CME.

 

המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לזהות ולהעריך גורמים המנבאים CME אחר ניתוחי בעקבות DMEK ו- DSAEK.

 

החוקרים היו מבריטניה, איטליה, וקנדה. במחקר נכללו 2233 חולים שעברו קרטופתיה אנדותליאלית במחלקת עיניים באיטליה, DSAEK בין ינואר 2005 לאוקטובר 2018, ו- DMEK בין יוני 2014 לאוגוסט 2018, עם מעקב מינימלי של 18 חודשים.

 

מבחנים חד-משתנים ורב-משתנים בוצעו כדי לזהות ולהעריך את גורמי הסיכון. CME זוהה ב-63 מקרים המהווים 2.82%. CME נמצא ב- 2.36% מהעיניים שעברו DSAEK וב- 5.56% מהעיניים שעברו DMEK וההבדל היה משמעותי מבחינה סטטיסטית. CME התפתח בממוצע 4.27 חודשים (טווח של 1-34 חודשים) לאחר הניתוח.

 

בהשוואה למקרים בהם לא התפתח CME, שיעור גבוה יותר של חולים בקבוצת ה- CME היו חולים בסוכרת (24.2% לעומת 9.8%), ושיעור גבוה יותר של חולים שעברו DMEK לעומת DSAEK (28.6% לעומת 14.1%).

 

החולים עם CME היו גם זקנים יותר (70.5 שנים לעומת 67.1  שנים בממוצע). חולים בגיל גבוה מ- 67 שנים היו עם סיכון מוגבר לפתח CME לאחר הניתוח. לא נמצאו הבדלים משמעותיים אחרים בין הקבוצות.

 

המסקנות היו שגיל מתקדם יותר (גבוה מ- 67 שנים), סוכרת וניתוח DMEK נמצאו כגורמי סיכון בלתי תלויים לפתח CME לאחר השתלת קרנית אנדותליאלית. הומלץ לכן, על מעקב צמוד במהלך השנה הראשונה לאחר השתלת קרנית אנדותליאלית, במיוחד אחר חולים עם גורמי סיכון.

Br J Ophthalmol 2023;107:24–29
primyum -חסות קטנה