04.06.2023 |
Tang J, Liao Y, Yan N, Dereje SB, Wang J, Luo Y, Wang Y, Zhou W, Wang X, Wang W
מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר
היעילות של טיפול באור אדום בעוצמה נמוכה להאטת הדרדרות קוצר ראייה בילדים
קוצר ראייה הוא הפרעת רפרקציה בה האור שחודר לעין במקביל לציר האופטי מתמקד לפני הרשתית כאשר העין ברלקסציה. בערך 1.41 ביליון אנשים הינם עם קוצר ראייה ברחבי העולם, והם מהווים 22.9% מכל האוכלוסייה. מעריכים שמספרם יגדל ל- 4.76 ביליון עד 2050 ויהיו 49.8% מהאוכלוסייה.
מצטברות הוכחות לכך שקוצר ראייה לא רק גורם לראייה מטושטשת בגיל ההתבגרות, אלא גם מפחית את יעילות הלימוד ומשפיע על קבלה ללימודים. קוצר ראייה כרוך בהגדלת הסיכון למספר מחלות עיניים כמו רטינופתיה של קוצר ראייה, ירוד, גלאוקומה, הפרעות ראייה, ועיוורון.
שכיחות קוצר ראייה גדלה מהר בעשורים האחרונים. היא מופיעה בגיל צעיר יותר וכך גדל הסיכון להתפתחות קוצר ראייה גבוה. לכן יש צורך דחוף בטיפול יעיל להאטת או עצירת את התפתחות קוצר הראייה בילדים.
כיום, ההתערבויות במטרה להאט הדרדרות קוצר ראייה כוללות טיפות אטרופין במינון נמוך, אורטוקרטולוגיה באמצעות עדשות מגע, משקפיים עם עדשות מטשטשות בעלות סגמנטים רבים (DIMS), משקפיים עם עדשות לפוקוס דואלי, או עדשות מגע רכות מולטיפוקליות ושיטות אחרות פחות מקובלות.
היעילות של שיטות אלה בשליטה על קוצר ראייה היא בין 30% ל- 60%. למרות ששיטות אלה יכולות לדחות את התפתחות קוצר ראייה ולהאט את הידרדרותה, קיימות תופעות לוואי לא רצויות כמו חזרה של קוצר הראיה לאחר הפסקת הטיפול, פוטופוביה, טשטוש ראייה ותגובות אלרגיות, אשר מונעות שימוש רחב בהן.
מחקרים שפורסמו לאחרונה גילו שטיפול מחזורי באור אדום בעוצמה נמוכה גורם להתפתחות היפראופיה, ובאופן יעיל מעקב את הידרדרות קוצר ראייה. האור האדום הוא אור נראה באורך גל 600 עד 700 ננומטר. בגלל השפעתו החזקה על התפקוד המיטוכונדריאלי משתמשים בו באופן נרחב כטיפול במחלות במספר תחומים הכוללים דרמטולוגיה וגניקולוגיה.
קרינת אור אדום שמשמשת כיום לטיפול ברפואת עיניים מסווגת כדרגה 1, הנחשבת בטוחה לחשיפה ישירה של העין, ואשר לא כרוכה בכל סיכון תרמי לרשתית. בנוסף לכך, טוב להקרין את האור האדום בצורה הנורמלית של האישונים.
על פי דיווחים תדירות הטיפול בהקרנת אור אדום לא צריכה להיות יותר מאשר פעמיים ביום, כל טיפול לא צריך להמשך יותר מ- 3 דקות, וההפסקות בין הטיפולים צריכות להיות לפחות 4 שעות. עד עתה פורסמו רק מעט סקירות סיסטמתיות על יעילות הטיפול המחזורי באור אדום בעוצמה נמוכה.
מאמר המטה-אנליזה הנוכחי מסכם ומעריך את ההוכחות בנוגע ליעילות הטיפול המחזורי באור אדום בעוצמה נמוכה בקוצר ראייה.
החוקרים היו מסין. בוצע חיפוש ב- PubMed, Web of Science, CNKI ו- Wanfang עד פברואר 2023. נבדקו הסכנה להטיה וחוזק ההוכחה של המאמרים שנמצאו, שבדקו שינויים באקויולנט ספירי, באורך האקסיאלי, ובעובי הכורואיד מתחת לפובאה.
נמצאו 13 מחקרים, אשר 8 מהם היו מחקרים מבוקרים עם רנדומיזציה, 3 היו מחקרים מבוקרים ללא רנדומיזציה ושני מחקרי עוקבה ((Cohort study שכללו ביחד 1,857 ילדים ומתבגרים. מתוכם, 8 מחקרים עמדו בקריטריונים ונכללו במטה-אנליזה הנוכחית.
ההבדל הממוצע המחושב להתקדמות קוצר ראייה בין קבוצת הטיפול לביקורת היה 0.68 דיופטר במשך 6 חודשים, ההבדל באורך האקסיאלי היה 0.35 מ"מ במשך 6 חודשים, וההבדל בעובי הכורואיד מתחת לפובאה היה 36.04 מיקרומטר במשך 6 חודשים.
המסקנות היו שטיפול מחזורי באור אדום בעוצמה נמוכה עשוי להיות יעיל לדחיית הידרדרות קוצר ראייה. אולם, ההוכחות הקיימות היום הן בעלות חוזק נמוך, ודרושים מחקרים קליניים עם רנדומיזציה גדולים יותר וטובים יותר, כדי לשפר את המידע הקיים על טיפול זה.