מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
האיגוד הישראלי לרפואת עיניים
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' כינורי מיכאל

עורך אתר האיגוד:
ד"ר לשנו ארי

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

Femtosecond laser-cut autologous anterior lens capsule transplantation to treat refractory macular holes

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

 

לטקסט המלא

 

 

 

לא קיימת גישה אחידה לטיפול בחור מקולרי עיקש. ניתן להשתיל רקמות שונות לתוך או מעל חור מקולרי: שתל אוטולוגי של internal limiting membrane (ILM),  שתל אוטולוגי של קופסית עדשה, רשתית אוטולוגית או ממברנה אמניוטית. הציעו גם להשתיל תרכיז של טסיות אוטולוגיות.

 

כדי להקטין את גודל הסקוטומה האבסולוטית הוצע לבצע פוטוקואגולציה פריפובאלית עם לייזר, השטחה של הרקמה בהיקף החור המקולרי, רטינוטומיה בצורת קשת על גבול החור המקולרי והפרדת המקולה.

בחירת הטכניקה המתאימה תלויה באנטומיה של העין המנותחת ובמיומנות של המנתח. רק סקירות מהתקופה האחרונה מציינות שהשתלים היעילים ביותר הם ממברנה אמניוטית, קופסית עדשה ותרכיז טסיות, אשר מאפשרים ריפוי טוב יותר מבחינת חדות ראייה בהשוואה לשתל של ILM.  הטיפול בחור מקולרי עיקש נשאר עדיין ניתוח מאתגר בחולים שעברו כבר מספר ניתוחים לפני כן.

 

המחברים של המאמר הנוכחי דיווחו לאחרונה על  השתלת דיסק גדול של ממברנה אמניוטית שעברה ליאופיליזציה ונצבעה בטריפן כחול כדי להקל על הנחתה על חור מקולרי. במאמר הנוכחי הם מדווחים על השתלה של קופסית עדשה קדמית שנחתכה בלייזר פמטוסקונד ונצבעה בכחול.

החוקרים היו מצרפת: מאוניברסיטת ז'אן מונה בסנט אטיין ומהמכון האוניברסיטאי של צרפת בפריז. מטרת המחקר הייתה לדווח על התוצאות ארוכות הטווח של השתלת שתלים עגולים מקופסית עדשה קדמית אוטולוגית שנחתכה בלייזר פמטוסקונד לטיפול בחורים מקולריים עיקשים.

 

במחקר נכללו שלוש עיניים של שלושה חולים. שניים היו עם חורים מקולריים לאחר ניתוחים להצמדת היפרדות רשתית רגמטוגנית, ואחד עם היפרדות רשתית חוזרת כתוצאת מחור מקולרי עיקש. עיגול בקוטר 6 מ"מ של קופסית קדמית הוצא במהלך ניתוח ירוד עם לייזר, ונצבע בטריפן כחול 0.06%. מהקופסית הוסרו התאים והיא הושתלה באמצעות קטטר ושוטחה על פני החור המקולרי. לאחר מכן בוצעה טמפונדה באמצעות גז או שמן סיליקון. כעבור שנה המדד העיקרי היה הצלחה אנטומית שהוגדרה כסגירה מלאה של החור המקולרי. 

 

המדדים המשניים היו שינוי בחדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר, פגמים באזור האלפסואידי (ellipsoid zone) ובממברנה המגבילה החיצונית (external limiting membrane), וסיבוכים.

הקוטר הקטן של החורים המקולריים היה 887, 1079 ו- 1180 מיקרומטר, והקוטר הגדול שלהם היה 1260, 1213 ו- 1350 מיקרומטר. שתיים מהעיניים היו עם קוצר ראייה גבוה וסטפילומה אחורית מרכזית. מספר הניתוחים שקדמו לניתוח עם ההשתלה היה בממוצע 2. כעבור שנה, שלושת החורים המקולריים היו סגורים עם שתל יציב.

חדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר לרחוק השתפרה מ- 3.0, 0.8, ו- 3.0 ל- 1.0, 0.2 ו- 0.7logMAR  בהתאמה. כלומר, כל שלוש העיניים השתפרו ב- 0.3 logMAR או יותר. בכל שלוש העיניים היו פחות פגמים באזור האליפסואידי ובממברנה המגבילה החיצונית. לא היו תופעות לוואי לא רצויות.

 

המסקנה הייתה ששתל אוטולוגי של קופסית קדמית של העדשה שהוכן בעזרת לייזר עשוי להיות הניתוח הסטנדרטי במצבים קשים של חור מקולרי עיקש.

ניתוח בעזרת לייזר מונע קרעים בקופסית העדשה. השתל מהקופסית הקדמית של העדשה שקוף לחלוטין, ביוקומפטיבילי ובגודל מספיק לכיסוי חורים מקולריים.

 

התוצאות כעבור שנה מראות שטכניקה זו עוזרת לסגור חורים מקולריים עיקשים בצורה בטוחה ועם שיפור בחדות ראייה. השימוש בקופסית עדשה קדמית קל יותר בהכנת השתל ובמניפולציה שלו ולכן טכניקה זו בטוחה יותר מאשר השימוש בקופסית האחורית של העדשה.

 

 

Garcin T, Gain P, Thuret B

Femtosecond laser-cut autologous anterior lens capsule transplantation to treat refractory macular holes

Eye; https://doi.org/10.1038/s41433-022-02062-x

 

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לרפואת עיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד