מקימי האתר:



מנהל IOS TALKS:

ד"ר אייל אלוני

מנהל מדור רפואה ומשפט:

ד"ר צביקה סגל
איגוד רופאי העיניים בישראל
יו"ר:

גזבר:

מזכ"ל האיגוד:
פרופ' אלעד מוסייב

עורך אתר האיגוד:

ע. עורך האתר:
ד"ר אסף גרשוני

מנהלת אדמיניסטרטיבית:
אילנית פיין

Does daily dietary intake affect diabetic retinopathy progression? 10-year results from the 45 and Up Study

האם הדיאטה משפיעה על התקדמות רטינופתיה סוכרתית?

 

מתקצר: פרופ' מרדכי רוזנר

 

לטקסט המלא

 

סוכרת היא בעיית בריאות בכל העולם עם הערכה של 451 מיליון חולים ב- 2017. מספר זה צפוי לגדול בחמישים אחוזים עד 2045 ולהגיע ל- 693 מיליונים. 

רטינופתיה סוכרתית הינה הסיבוך המיקרווסקולרי הסוכרתי השכיח ביותר, והוא גורם לעיוורון בלתי הפיך.

דיאטה הינה מרכיב חשוב במניעה ובטיפול בסוכרת. למרות שרטינופתיה סוכרתית מתפתחת ב- 35.4 אחוזים מחולי סוכרת, רק מעט ידוע על תפקיד הדיאטה בהתפתחות רטינופתיה סוכרתית והידרדרותה.

רוב המחקרים בעבר התמקדו במרכיבי תזונה כמו קרבוהידרטים וחומצות שומן, ובוויטמינים. נראה שהוכחות קליניות המתייחסות לקבוצות מזון עשויות להיות מעשיות יותר בטיפול בחולי סוכרת.

 

בעשורים האחרונים נאספו עדויות לכך שצריכה גבוהה יותר של פירות ודגים עשויה להגן מפני התחלת והידרדרות רטינופתיה סוכרתית. הקשרים בין רטינופתיה סוכרתית לקבוצות מזון אחרות כמו מוצרי חלב, בשר ותבואה לא נחקרו מספיק. 

 

המטרה של המחקר הנוכחי הייתה להעריך באופן מקיף את הקשרים בין צריכת בשר, מוצרי חלב, תבואה, פורות וירקות לבין הסיכון להידרדרות של רטינופתיה סוכרתית במחקר אוכלוסייה רחב של אוסטרלים בגל העבודה חולי סוכרת.

 

החוקרים היו מסין ומאוסטרליה: ממרכז העיניים של בית חולים Renmin של אוניברסיטת ווהאן, ממרכז העיניים Zhongshan של אוניברסיטת Sun Yat-sen ב- Guangzhou, וממחלקת העיניים של בית חולים Yijishan של הקולג' לרפואה Wannan ב- Wuhu, מהמחלקה לאפידמיולוגיה וביוסטטיסטיקה של בית הספר לרפואת הציבור של אוניברסיטת Xi’an Jiaotong ב- Xi’an, מהמרכז לחקר העין של אוסטרליה וממחלקת העיניים של אוניברסיטת מלבורן, מ-   Melbourne Sexual Health Centre בויקטוריה,  מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת Monash במלבורן, ומהמרכז לחקר העין באוסטרליה של בית חולים לעיניים ואוזניים Royal Victorian  במלבורן.

 

המטרה הייתה לבדוק את הקשר בין מרכיבי הדיאטה לבין ההיארעות של רטינופתיה סוכרתית במהלך 10 שנים באוסטרלים בגיל העבודה חולי סוכרת. 

 

המידע לאורך זמן על כל חולי הסוכרת בגיל 45 עד 65 שנים נלקח מהבסיס של מחקר 45 and Up Study והוא חובר עם המידע על התביעות לביטוחי הבריאות Medicare Benefits Schedule (MBS) ו- Pharmaceutical Benefits Scheme עד 2016.

 

ביצוע פוטוקואגולציה לרשתית היווה הסימן להתקדמות רטינופתיה סוכרתית. המידע על הדיאטה נלקח מדיווח עצמי בשאלונים על צריכת בשר, מוצרי חלב, לחם מלא, דגני בוקר, ירקות פירות ומיצי פירות.

המחקר כלל 8122 משתתפים שגילם הממוצע היה 57.2 שנים. במהלך מעקב במשך 8.6 שנים בממוצע, 314 משתתפים המהווים 3.8 אחוזים, קיבלו טיפול בפוטוקואגוליה של הרשתית.

 

נמצאה התאמה בין צריכה מוגברת של גבינות ולחם מלא לסיכון נמוך יותר לקבלת טיפול בפוטוקואגולציה. Body mass index, טיפול באינסולין ומגדר היו modifiers משמעותיים שהשפיעו על הקשר בין צריכת גבינות ולחם מלא לבין טיפול בפוטוקואגולציה.

 

המסקנה הייתה שצריכה של גבינות ולחם מלא בדיאטה עשויה להפחית את הדרדרות רטינופתיה סוכרתית בקרב חולי סוכרת בגיל העבודה.

 

Yan X, Han X, Wu C, Keel S, Does daily dietary intake affect diabetic retinopathy progression? 10-year results from the 45 and Up Study. Br J Ophthalmol 2020;104:1774–1780

ברוכים הבאים לאיגוד רופאי העיניים

חברי האיגוד מוזמנים להשתתף בפורומים/ דיונים, לאתר חברי איגוד, לעדכן את הדף אישי ולקרוא חדשות מקצועיות
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום רפואת עיניים, להתייעץ עם רופאי עיניים בפורום ולאתר בקלות פרטים על רופאי עיניים
איני חבר/ת איגוד